Цивилизацията. Галерии, имигранти и тоалетни... (2)

Продължение от първа част 

В този смисъл гръко-римската цивилизация се различавала коренно от своите съседи, които в повечето случаи си заслужавали етикетът „варвари”. Изключение правят може би обичайните заподозрени: партите, персите, Вавилон, Египет и по-нататък Индия и Китай, при които не можем да отречем наличието на цивилизация, но цивилизация от съвсем друг тип, където човекът е само един от многото чаркове обслужващи държавната машина, а не „мярка за всички неща”. За съжаление, по-късно и самият Рим започва да заприличва на своите източни съседи, но това е друга тема. Останалите народи, като гали, германи, траки, а по-късно и готи, вандали, хуни, българи и т.н., както яростно се защитавали от римските армии, така и желаели да влязат в границите на Империята, получавайки по този начин защита и някой облаги, които само цивилизацията може да донесе. Имигрантите в Римската държава съставлявали голям процент в много големи градове на империята –традиция започнала в Елинистичния свят още от времето на Александър Велики.
Съвременната ни „глобална” цивилизация едва ли се отличава много от света преди 2000 години в това отношение Отново милиони емигранти напират да влязат в пределите на Цивилизования свят и отново в големите му градове те представляват едно непренебрежимо количество... И отново напорът е към днешния т.нар наследник на Рим –Западния свят, малко попроменил границите си и поразширил се на Запад и Север, но отстъпил на изток и юг. И отново никой не иска да емигрира в Месопотамия, Египет, Индия или Китай :) И отново съществуват огромни „нецивилизовани” територии, извори на неприятности и войни... 

Но думата тук беше за изкуството. Тоалетните са един голям показател за цивилизация, особено сутрин, когато съчетаваме физиологията с някой литературен шедьовър. И ако отново вземем да поканим оня извънземен сравнявач и му покажем едни двехилядолетни останки от римска обществена тоалетна


и една функционираща съвременна такава в България,



едва ли ще се изненадаме от мнението му. Впрочем оня художник Давид Черни вече ни го каза. Нищо че е чех, а не пришълец от Космоса.

В Средиземноморието от 1 век тоалетните не били само тоалетни. Те били любимо място за срещи, едно неформално място, което хората използвали да побъбрят за философия, политика или просто да си разменят по някоя клюка, докато освобождавали напрежението от червата си :) Много често в римските тоалетни се взимали важни държавни решения, когато няколко сенатори вдигали тогите си, сядали на изрязаните плочи и започвали едновременно да обсъждат някой закон и да се облекчават. Явно тоалетните били доста чисти и не миришели, иначе едва ли римляните, щели да киснат там часове, та даже и да си резервират места за срещи. В този смисъл древноримската тоалетна, със своята социална функция и цивилизационна мисия надминава по значение дори форумите, които били сърцето на всеки древен град.

А къде се вписва България? Западната част на Европа постепенно излиза от тъмните векове и въпреки тях, а всъщност може би именно заради тях, навлиза в своя период на възход в икономическо и културно отношение. Данте пише своята „Божествена комедия” по времето, когато в Търново основно са се занимавали с преписване и прерисуване на източно римски Четвероевангелия и всичко друго, стига да е с марката „Произведено във Византия”. Така чак до падането си под Османско владичество България не успява да излезе от имитационния период на цивилизационното си съществуване. По-късно, след Освобождението страната се гмурка отново в копи-пейстен период, грабейки смело от европейското право, изкуство, маниери и бит. Културният шок настъпил от това бързо модернизиране не е преодолян и до ден днешен. Същото важи за много страни в европейския изток черпили цивилизацията от Източната Римска Империя, където поориенталчения елинизъм и православието налагат един по мистичен, и някак ленив светоглед при изграждането на цивилизационните атрибути там.

Впрочем не съм сигурен, дали има смисъл от цялото това упражнение на човечеството през последните 6-7-8 хиляди години, наречено Цивилизация. Когато преди 230 години Джеймс Кук се срещнал с нецивилизованите аборигени от източния бряг на Австралия, по-късно написал в своя дневник: „Всъщност те са много по-щастливи от нас, европейците...”.

Следва (може би)

Текстът е част от проекта на Юрий Александров „Цивилизацията” ©
Други текстове от този проект:

Цивилизацията. Галерии, имигранти и тоалетни...
Цивилизацията. Галерии, имигранти и тоалетни... (2)
Религията –от толерантност към фанатизъм
Мюсюлманите в Европа днес – една позната история
Залезът на Запада?
Диоген – гражданинът на света, който живееше в делва
Луций Квинкций Цинцинат – древният римлянин вдъхновил поколения държавници
Цветовете на Античността или кичът не е от вчера
Как Римският форум се превърна в Говеждо пасище
Как Римският форум се превърна в Говеждо пасище, част 2
Как Римският форум се превърна в Говеждо пасище, част 3
Как Римският форум се превърна в Говеждо пасище, част 4
За гражданите в Рим, поданиците в Антиохия и българските избори

Коментари