Осем вида неприятни русофили у нас

Наблюденията ми над русофилството в България започнаха още по-времето на комунистическия режим и продължават и до днес. През това време то претърпя развитие, като от държавна идеология се срути на дъното, за да претърпи в последните години своего рода ренесанс. Естествено причините за това са много, но основните се коренят във все още предмодерния манталитет на българският народ и насажданите в продължение на години клишета за „братушките”, като се почне от ученическата скамейка та се стигне до държавните медии и институции на комунистическа България, които не спираха да славословят постиженията на тогавашния СССР и положителната роля на Русия в нашата история. Ако се върнем по-назад, зачатъците на това уникално явление можем да зърнем сред селското население през Възраждането. И докато то възлагало всецяло надеждите си за освобождение на „дядо Иван”, по-голямата част от децата на заможните българи отивали да учат из страните на Западна Европа. Така още тогава са посети зрънцата на избуялото в следосвобожденските години разделение русофили-русофоби. Разделение, което можем да зърнем и днес навред около нас въпреки цялата му антилогичност.

В началните години след падането на комунистическата диктатура, русофилството почти изчезна от политическия ни живот (с изключение на едно кратко изригване по време на пуча), дори изчезна на чисто битово ниво и това естествено беше в синхрон с все по-намаляващата роля в световен план на загубилата студената война Русия, както и факта, че тази държава се превърна от враг в почти партньор на Запада. А и по това време огромна маса българи бяха обърнали поглед на Запад с надеждата, че бързо ще излезем от икономическата криза до която ни докара комунизма и за броени години ще се превърнем в богата страна. Тези хора не искаха толкова демокрацията и свободата на западните хора, колкото техните заплати, коли, къщи, мебели и т.н. Естествено, когато това не се случи, много хора се разочароваха от т.нар. български преход и, кой знае защо, от Запада.

А това съвпадна с времето, когато Русия започна да търси мястото си в новия свят, декларирайки все по-често мнения по различни международни въпроси, различни от тези на Запада. Може би катализаторът за този руски порив бе Владимир Путин или пък неговата поява беше просто следствие от дремещия у руснаците стремеж към реванш, след безславния крах на СССР. Това едва ли има значение. Лошото е, че тогава Русия отново пое по някакъв собствен път на вътрешно устройство, различен от този на останала Европа, така както е ставало винаги през нейната история. Наименуването днес на този път сред средите на руските управляващи с термина „суверенна демокрация“ по същество представлява един нескопосан опит да се прикрие едно все по-втвърдяващо се автократично управление, потискащо свободата на гражданите си. То може да се види из всички сфери на обществения и държавен живот – „вечният“ президент, казионните организации, зависимите от властта медии, слабостта на парламента, зависимостта на съдебната власт, структурата на самата конституция и дори външната политика на рекет и неприкрита агресия спрямо малките й съседи. Разбира се, за поемането по този самобитен път вина имат и огромното мнозинство руски граждани, чиито светоглед е далеч от ценностите на общоприетото понятие за демокрация и свобода на индивида. Според едно социологическо проучване едва 5% от гражданите на Русия се самоопределят, като пълноценни граждани, способни да влияят на властта. Подозирам, че подобен резултат ще се получи и тук.

И така постепенно през годините, с възраждането на руския империализъм, у нас започнаха да се надигат вече позабравените русофилски гласове, като кулминацията беше естествено по времето на анексирането на Крим. Тогава някои българи надминаха дори руснаците в опитите си да одобрят този грабеж на чужда територия, какъвто в Европа не се е срещал от времената на Хитлер. Друг момент, когато също се наблюдаваше засилено действие на русофили из интернет и медии, бяха перипетиите покрай Южен Поток, а преди това при руската агресия срещу Грузия. Оказа се, че русофилството у нас никак не било изчезнало, а само е дремело, в очакване на новото надигане на Москва.

От мои лични впечатления при обиколките ми из България и такива на мои приятели, ще се опитам да определя няколко основни типа от тях, които са очевадни за всеки непредубеден наблюдател. Типовете не са абсолютни и почти винаги се преливат един в друг, тъй както хората са такива – когато започнат да вярват в глупости, не могат да се спрат...
И така. Ето основните видове български русофили и тяхната мотивация:

1. На първо място това са мразещите западния начин на живот русофили.
За тези хора свободният начин на живот е нещо непонятно и отвратително. По презумпция тези хора са хомофоби, расисти и ксенофоби. За тях Западното общество е прогнило от много толерантност, извратеност и изнеженост. Затова се възхищават на Русия, защото за тях тя е олицетворение на здрав дух, мъжественост и справедливост. Дори стигат до там, че оправдават действията на ислямския тероризъм, когато той е насочен против някоя от Свободните страни. От омраза.

2. Русофилите леви интелектуалци
В този тип са събрани най разнородни индивиди от другите категории, но поради фактът, че са добре образовани, тези интелигенти направо блестят сред множеството на неуките си съидейници и затова заслужават отделна група. Обикновено са с леви убеждения, дори комунистически, знаят перфектно руски, учили са в Русия и подържат тесни връзки с руски граждани. Голяма част от тях спазват една семейна традиция и могат да бъдат наречени откровено потомствени русофили.

3. Русофилите бизнесмени
Тяхното русофилство е подплатено от материален интерес. Те винаги са готови да защитават руските интереси, които обикновено се припокриват с техните. Не се излагат пред обществените прожектори и обикновено действат задкулисно, чрез подставени лица, много от които са познати физиономии от политическият ни и бизнес елит. Те нямат интерес България да бъде част от Свободния свят, защото правовата нормално функционираща държава е основна заплаха за тях и техният бизнес, за установените им връзки. В основната си част произлизат или са свързани с български и руски криминални групировки и бившите комунистически служби.

4. Русофилите националисти
Русофилът националист е явление загадъчно и противоречиво. Понеже националистът винаги е привърженик на тоталитарни идеи (интересно не съм виждал националист либерал), той харесва ставащото днес в Русия и таи надежда, че някой ден и тук ще стане така. Русофилът националист винаги припокрива българските държавни интереси с руските и дори и през ум не му минава, че те могат да бъдат различни. Той дори не може да си представи, че Русия е способна да навреди по някакъв начин на България. За него НАТО и ЕС са вражески организации, правителството на Украйна - фашистко, а Евразийския съюз – висша форма на политическа мечта.

5. Русофилите-лумпени
Това са хора, за които свободата се състои в това, някой да ги храни, пои и облича, че и саниране на жилищата да им направи, ако може. Те с носталгия си спомнят времената на СССР и Народната република, когато всички (почти) бяха равни в мизерията си и заплатите си. За тях е непоносимо да виждат всекидневно по-богати от тях, както и да проумеят идеята, че лекарят трябва да взима повече пари от миньора. Неспособни са да възприемат свободата, защото тя заплашва измислената им сигурност. Неспособни са и да поемат отговорност за себе си, като обикновено предпочитат държавата да се нагърбва с това бреме. В обърканият им мозък СССР и днешна Русия са едно цяло. За тях съветската армия е армия освободителка донесла на България не диктатура, терор и кръв, а нов светъл обществен строй.

6. Русофили-конспиратори.
Това са вярващите във всякакъв вид световни империалистически, еврейски и прочее заговори. Това е една категория хора, разпространила се в последните десетилетия навсякъде из света. Основна предпоставка за нейното набъбване е наличието на интернет, където максимално количество неуки хора и откровени психопати вече имат достъп до различни видове трибуни. А там други неуки и/или психопати им ръкопляскат. Подозрителни са към всяка една днешна представителна демокрация, защото за тях тя е развъдник на зли империалисти, хранещи се с деца, алчни евреи, целящи да поробят християните, международни компании, желаещи да затрият клиентите си и грозни извънземни с лоши намерения към всички ни…

7. Предателите русофили
Това са агенти на руското разузнаване, които обикновено си мислят, че работят за България, така, както бившите агенти и служители на бившата Държавна сигурност си мислят все още, че са правели същото в ония времена. Често пъти настоящите агенти на руските служби съвпадат с бившите агенти на българските комунистически тайни служби. Активизират се по заповед всеки път, когато интересите на Русия са накърнени. Неприятни са дори за обсъждане.

8. Русофилите православни фундаменталисти
Водеща сила на тези хора е не толкова вярата, колкото Православната религия. На тази база те възприемат всички православни хора за братя и нещо отделно и независимо от останалия свят. За тях руснаците са водители на православните народи и затова те са искрени поклонници на тази държава-империя. Особено активен в това е Светият Синод на Българската православна църква, който спазва една постоянна русофилска политика, още от времето, когато патриаршеското достойнство на Църквата ни беше възстановено под изпитателния поглед на Партията. Този тип русофили обикновено ненавиждат другите религии, но католиците и протестантите мразят дори повече от мюсюлманите и евреите, спазвайки традицията още от времената на последният адмирал на Византия Лука Нотарас, на когото приписват отекващите и до днес думи: "По-добре турска чалма, отколкото папска тиара". Русофилите от този вид отричат светската държава и са дълбоко подозрителни към нея.

9. Любителите на руската култура
Това са онези хора, обикнали руските писатели, композитори, художници... Те не харесват тоталитарната руска държава във всяко едно нейно превъплъщение през вековете, но са убедени, че световната култура няма да достигне своята завършеност без хора като Толстой, Гогол, Чайковски, Пушкин, Достоевски, Репин, Солженицин... Може би сред тази група се крият истинските русофили у нас. Но понеже думата „русофил“ в последните години взе да придобива доста неприятни оттенъци, едва ли ще е честно да наричаме тези хора така.

Юрий Александров

Коментари

  1. Забележителен анализ. Поздрави. Божо

    ОтговорИзтриване
  2. От чий задник го изсмука това истината е че запада се изкъка на метеното и не спира оцвъка всичко

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хе хе, добре че е Западът, че сега щеше да пасеш кози нейде по планинските чукари, а не да пишеш дълбокосмислени коментари :)

      Изтриване
    2. Много добре го каза, Юрий!

      Изтриване
  3. Лепенето на шарени етикетчета върху разни бурканчета и стъкленички е любима квазиинтелектуална игра на българските психодесни, самомнението на които може да се конкурира с тъмното авторство на библията и последната инстанция на соросоидалното затворено общество. Авторът на това криво средношколско съчинение следва да се пробва в пиарския бизнес; мисля, че продажбата на промоционални пакети с изтекла умствена годност и либерална плесен ще му се отдава по-добре, отколкото школските умо-изхождания с претенции за велика прозорливост. Говоренето с приповдигнат тон на всевъзможни клишета, баналности, и откровени лъжи е атрибут на психодесните субекти, и утопичното място на Юрчето се разполага нейде в психопатологията на политическото нищо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бре бре... Клише след клише. Те едно време и нацистите наричаха либерализма "плесенясал" :)

      Изтриване
    2. Малеййй какви сложни изречения написал бе . Умна глава брей .

      Изтриване
    3. "соросоидалното" - това някаква сложна геометрична фигура ли е? :)))

      Изтриване
    4. Такова пламенно нищоказване говори само, че статията е засегнала дълбоко някой тъмен ъгъл от душицата на жалещия се!!! ;)

      Изтриване
  4. Доста логично построение. Е, аз съм от последната група и вече не се наричам русофил, а русофоб, както тълпата ватници наричаше покойният вече Немцов, когото считах за светлата страна на монетата Русия. Следя изявите на руски интелектуалци в мрежата и знам, че все още има едно около 20-30% нормални хора в тази духовно осакатена страна. Комунизмът не прощава като деменцията, но освен това е и заразен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съм от последната група. И е вярно, че са останали свестни хора и там. Може би по-малко на процент от посочените от Вас.

      Изтриване
  5. Nema dumite asimilacija asimilirani v statijata. Sluccajno ili nanipulirate publikata?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не разбирам въпроса?! Защо трябва да има "асимилация"?

      Изтриване
  6. По-големи глупости не бях чел от доста време. Явно на вас русофобите това ви е силата - да плюете, естествено срещу скромно възнаграждение.
    Кога ще разберете, че колкото повече показвате безсмислената си омраза към Русия, толкова повече стават русофилите. Ама вие си знаете де, дерзайте.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пиша, защото съм в уверен в това, което мисля, а не за "скромно възнаграждение". Това го наричат принципи, ако не ви е известно :) И едва ли изпитвам омраза към Русия, а по-скоро неприязън към всеки авторитарен режим бил той руски, севернокорейски, кубински, пиночетски, нацистки, фашистки и т.н. Ако утре Русия се превърне в една нормална европейска държава, едва ли ще пиша такива работи.

      Изтриване
    2. Аз съм за!!! или ДА!!!

      Изтриване
    3. Русия се издъни във всички посоки.Не съм русофоб,но това което направи това дребно, властолюбиво и подло човече Путин, връща нещата в Русия по времето на Иван Грозни,без да се съобразява,че вече е 21 век, световната история е друга и нещата са различни.

      Изтриване
  7. Много точен анализ, поздрави за автора!
    Очевидно е, че проруската пропаганда е успяла да създаде у нас една доста голяма безкритична към Русия маса от граждани, които приемат тази държава почти като Бог. Познавам добре немалко от тях и смея да твърдя, че по своята ревностна обич към Москва те приличат на религиозни фанатици, които са готови със сектантска ярост и упоритост да защитават интересите на тази чужда сила. А обичайна реакция на примитивния русофил е да обвини критиците си в русофобия, без да си дава сметка, че критиката не е толкова към Русия, колкото към тях и към предателската им роля, къде съзнателна, къде – не. Освен това, какво ме задължава да обичам Русия или която и да е друга страна? Нима да не обичаш Русия може да бъде повод за обвинение? Това звучи абсурдно! Един българин може да бъде упрекнат, че не обича България, защото тя е неговата родина. Но да бъде обвиняван, че не обича Русия е идиотщина.
    Аз лично съм критичен към това, което днес (и не само днес) представлява руската държава (както и към всичко друго), но не мразя нито Русия, нито руснаците. Това, което ненавиждам, обаче, са продажните изменници в България, които са готови да предадат нашите интереси заради руските. Това, моля, не е русофобия, това е антирусофилия и тя е насочена не към Русия, а към троянските коне на тази страна у нас – русофилите. Без тях Кремъл никога нямаше да успее да се меси толкова успешно в нашите дела и да ни налага своята воля.
    Та, затова те – русофилите, са един от основните проблеми на нашето общество!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Да, наистина русофилите са проблем за България, защото такова чудо няма по света - да защитаваш руските национални интереси пред българските. Винаги съм си мислел, че българският русофил възприема по някакъв шизофреничен, подсъзнателен начин Русия, като своя родина. Така има възможност да се "гордее" повече и да се чувства по-добре.

      Изтриване
  8. Браво за анализа. Единствено липсва анализ на алтернативните факти, т.е... де факто опровержението им :)

    А и има още един тип - онези, получаващи оргазъм по време на военните паради на Червения площад.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, тоя тип съм го срещал. Радват се на руските военни паради, все едно са български :)

      Изтриване
  9. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Коментарът се повтаряше с долния, за това го махнах.

      Изтриване
  10. Ще си позволя да се самоцитирам:
    Русофилите в България най-грубо могат да бъдат разделени на три основни групи.
    1. Финансово обременени. По ред причини все още голяма част от икономиката в тая страна е обвързана с политически шапки от бившата БКП. Демнострираш лоялност, получаваш поръчки. Представители на тоя тип русофили колкото и да е странно са именно сравнително състоятелни хора, които в (уж)капиталистическото ни общество би трябвало да очакваме да са вкаменени либерали до откат. Ама не. Особено много такива могат да бъдат открити в сферата на строителството, услугите, търговията. Положението е ясно, няма да го коментирам повече.
    2. Възрастни граждани, за които соцът може и да не е бил особено благодатен, но не е бил и унищожителен. Хорица изкарали криво-ляво живота си кой как могъл в общата сива маса на ония години. Паметта работи така, че обикновено от миналото си спомяме само доброто. Тоя тип русофили на преклонна вече възраст препокриват тъгата по отминалата младост именно с носталгия за соца и СССР. Там положението очевидно също е ясно.
    3. Третата група русофили дълго време представляваше парадокс за мен. Млади хора на 25-35 години, работещи в успешни Български или по-често чужди компании, често от IT сферата например. Хора с нелоши а често и високи доходи, с неограничен достъп до съвременна западна култура, хора често слушащи западна музика, носещи западни дрехи, каращи западни коли, с айфони в джобовете... и с фанатичен пропутински блясък в очите.. О_о ... ?!?!?!?!
    Мистерия. Наскоро лафът на Хю Лори ме беше накарал да обърна с надолу главата апартамента си в търсене на нещо произведено в Русия. Намерих единствено една сувенирна нокторезачка с щампована Спаската Кула, която пазя от детството си със сантиментална цел. Помолих много от приятелите си да сторят същото - резултатът беше още по-плачевен за Made in Russia. И въпреки това групата на третите русофили е ОГРОМНА.

    Както и с първите две групи - там дискусия е невъзможна, ще ти донесат от пиле мляко да обяснят с пяна на уста как американците са лоши и евреи, европа са еврогейове, украинците са фашисти, как руските танкове са най-танковете, а руските самолети са най-самолетите, а руската душа - е най-широка, най-православна и красива. Че и пръскайки слюнки с оцъклен поглед ще ти показват статии от сайтове с 'blitz' в името и клипчета от RT на айфоните, и самсунгите си за да те убедят че си идиот да не се прекланяш пред Русия. :D

    С времето обаче започнах да откривам извесни закономерности. Същите тези хора са тези, които изпитват в особено голяма степен характерният за доста българи телешки възторг и благоговение от чужденците. Не дай-си боже да имате чужденец във фирмата, там е едно присламчване, едно обръщане на специално внимание... нищо повече няма да кажа да не се обиди някой :D :D :D :D :D
    Същите тези хора искрено вярват в конспирации и заговори.
    Същите тези хора почти никога не са Алфа-личности.

    И започна да се заформя в съзнанието ми едно профилиране на третия тип русофили. Не знам до колко съм прав, но като рецептология сравнително успешно ми помага да ги надушвам вече. Обикновено са "деца на прехода", често расли с някакви проблеми, свити и притеснени от връсниците си, без да блестят с успехи минали през български университет с някаква общопрофилна специалност, без някакви специални дарби или екстремни влечения. Смятам че тия хора вероятно са посредствено самочуствие, без някакви агресивни амбиции в живота, смятащи че професионално и житейско са много по-ниско от средния европеец или американец. Смятам, че тоя тип русофили чисто ирационално им импонира самата идея за това, че има там на север един народ от "такива като нас леко смотани", които обаче "знаят как да се оправят със западняците и да им натрият носа". Именно "да им натрият носа" - забелязал съм, че това е много важен лайтмотив за тоя тип русофили.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно сте професор по русо - филия, фобия. Помогнете ми да се класифицирам.
      Възрастна съм, изживяла съм гнусния соц. Вкъщи имаше много книги. Четяхме със сестра ми безразборно. В 7-ми клас прочетох Ана Каренина. Нищо не разбрах и по-късно я препрочетох. Имахме всичко на Илф и Петров, приказките на Горки. По-късно изчетох Архипелаг Гулаг, напечатан от самиздат, издаден в Австрия и разпространяван на младежкия фестивал през 68-а. Имам почти всичко на Висоцки, на Окуджава, на Димитриевич и т.н. Обожавам Чайковски, Рахманинов, руския балет. Знам добре руски. В гимназията имах прекрасен учител - руснак, син на белогвардеец.
      Ненавиждам Сталн, гнуся се от Путин.
      КАКВА съм ???

      Изтриване
    2. Много точно и превъзходно формулирано! Срещал съм и трите вида, като не бях се замислял много-много за мотивите на третия.

      Изтриване
    3. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  11. Аз съм виждал и компилация от тези типове в отделни индивиди или по-точно казано: Всеки този описан тип не се среща в чист вид в човешката природа, винаги са по няколко заедно. Свързва ги явно пропагандата на руските канали, които им казват какво да мислят, кое е добро и кое лошо и т.н.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да. Горните типове обикновено се преливат един в друг :)

      Изтриване
  12. Така и не разбрах - фил ли съм или фоб. Квалификациите ме затрудняват, но мога да ви дам пример за русофоб . Имах добър приятел, който казваше - "Руската им салата не мога да понасям". А аз обичам руска салата. Русофил ли съм?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма нужда да сте обезателно фоб или фил :) Прочетете текста пак и може да разберете, за какво става дума. Апропо, руската салата е опростачен вариант на салата Оливие. Даже там я наричат "френска салата".

      Изтриване
  13. "Понеже националистът винаги е привърженик на тоталитарни идеи (интересно не съм виждал националист либерал)"- това изречение е грешно на толкова много нива. Може би трябва да се тръгне от това какво означава националист- патриот на национално ниво, който вярва в независимостта на своя народ и държава, т.е.- не е интернационалист или глобалист. Захари Стоянов и Ботев са и либерали, и националисти.

    А иначе текстът ми хареса, очаквам обаче и видовете неприятни американофили, които също заслужават внимание. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Под думата "националист" имам предвид по-скоро патриотар, лумпен, нацист, докато вие, виждам, влагате друг смисъл в тая дума. От там и разминаването ни. И благодаря за оценката :)

      Изтриване
  14. Очевидно попадам в деветата група и никога не ми е минавало през ума, че това е русофилство.
    Колкото до руската салата - тя е пролетарски вариант на салатата Оливие и няма нищо общо с оригинала, чиято точна рецепта все още е тайна и чийто вкус ние не познаваме. Но руснаците продължават да я наричат "френска" . Във Франция е или "руска" или "македонска". / salade de russe salade de macédoinаn/. В Европа е "руска".Според мен опростачен е продуктът, кдйто се продава по магазините. Домашно приготвената руска салата с майонеза, която аз разбивам е много съблазнителна. Поне така твърдят приятелите.
    Апропо, неразгаданата тайна на Оливие е майонезеният сос.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно де. Аз за това съм написал, че няма да е честно да наричаме тази 9-та група русофили. Тя не влиза и в определението "неприятни". За добре направената домашна руска съм напълно съгласен :)

      Изтриване
    2. Моите поздравления, г-н Александров. Рядко съм чела толкова разумни дефиниция и класификация на русофилството и русофилите. С удоволствие ще препратя статията Ви.
      Мария Шварц

      Изтриване
    3. Благодаря. Винаги се радвам, когато на някой му хареса написаното от мен.

      Изтриване
  15. Вероятно, аз съм от приятните приятните русофили :
    - не понасям православния комунал онанизъм наложен от Хуйло в Кремълска Путиния и им перманентния стремеж на Московския хаганат, в каквато и деноминация да е бил, да унищожи България за да и се отвори пътя към Приливите.
    Но, обичам руската култура - без да редя имена и заглавия.
    По дяволите, дори имам любими рокови музики - дори и от времето на съвеЦкото социализъм.

    ОтговорИзтриване
  16. ПОЗОРЕН..."БРАНД" !!

    ...-Много измет бе, съветска
    и защо ли я търпим,
    на мЕнистърката цецка
    тоз "предмет" и е...любим !

    Някога...война било е,
    но преминала край Нас
    и така спестили боя
    тук нахлули...по "приказ"!

    ...Изнасилващи, пияни,
    грабещи нашир и длъж,
    копелетата презряни
    никнели като след...дъжд "!!

    -Тъй по болшевишки "метод"
    дето минали...навред,
    споменавали със шепот
    вандализма им...проклет !!

    ...В "категории" са вече,
    агресивните с...каскет,
    комунизмът ни повлече :
    и с изчадия...безчет !!!

    -Уж Америка ни пази,
    но Русия ни...гълчи,
    а излязлата от "Щ.А.З.И."
    мига гузно...със очи !?!?

    15:45 / 30.05.17. / Сидней / Повлечен

    http://gledam.blogspot.bg/2017/05/33.html

    ОтговорИзтриване
  17. Във заглавието пише 'осем вида' а всъшност са 9.

    ОтговорИзтриване
  18. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  19. Всичко това са лъжи ... А ти си платен изрод на Вашингтон ... Такива като теб Юрий трябва да бъдат избивани .... Защото слугувате на Вашингтон и мълчите за престъпленията които върши САЩ ... Измислен руски империализъм съществува единствено в болното ти съзнание престъпник на Вашингтон .... Хубаво е да кажеш как САЩ с 900 военни бази по света са истински империализъм , обаче за теб това не е така а това наричаш демокрация ..... Хубаво е да кажеш как САЩ без референдум присъединява страни към НАТО .... А когато някоя страна откаже , САЩ хвърля бомби над тази страна , защото е отказала да приеме великата западна демокрация .... Тези неща платен изрод на Вашингтон ти няма да кажеш , защото твоите господари от Вашингтон ще ти спрат парите които ти дават за да пишеш лъжи срещу Русия ... А неудобен коментар като моя е вероятно да бъде изтрит , защото ти психично болен престъпник и слуга на Вашингтон не харесваш истината ! НЕ ХАРЕСВАШ ПУТИН ЗАЩОТО НЕ ПОДАРЯВА РУСКИТЕ РЕСУРСИ НА СВЕТОВЕН ТЕРОРИСТ И АГРЕСОР НОМЕР 1 В СВЕТА - САЩ !!! Напиши 8 видя неприятни американофили .... Ти си един от тях ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цяла статия са отделили на дебили като теб хората, явно се припозна.

      Изтриване
  20. Ако утре Русия се превърне в една нормална европейска държава, едва ли ще пиша такива работи.



    Времената на Елцин платен изрод на Вашингтон няма да се върнат ... Русия Е РЕАЛНО НОРМАЛНА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА , ЗАЩОТО НЕ БОМБАРДИРА АРАБСКИ СТРАНИ С ЦЕЛ ДА ОГРАБВА РЕСУРСИТЕ ИМ ... РУСИЯ ПРАВИ ЗАКОННИ РЕФЕРЕНДУМИ А НЕ КАТО ТЕРОРИСТИТЕ ОТ САЩ И ЕС ... БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ ДА АНЕКСИРАТ ТЕРИТОРИИ ... РУСИЯ Е ПРИМЕР ЗА ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА ДНЕС А НЕ САЩ !!!

    ОтговорИзтриване
  21. България има бъдеще единствено с Русия и съществува благодарение на Русия !!! Слава на велика Русия ......

    ОтговорИзтриване
  22. Чудесна публикация Юрий! Добра наблюдателност. Трудно ми е да си обясня мащабите на русофилството в България.

    ОтговорИзтриване
  23. Поздравления за написаното.Право в десетката.

    ОтговорИзтриване
  24. Горкият човечец с много главни букви в текста, защо не си е пил редовно хапчетата?

    ОтговорИзтриване
  25. Rusofilstvoto e katastrofa za Balgaria..osobenno morala i ot tam vsicko ostaanalo

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен07 май, 2022 11:01

    Прочетох внимателно цялата статия и намирам, че повечето характеристики на отделните типове русофили са добре формулирани. Аз бих ги разделил на три групи - емоционални, с когнитивни дефекти и материално мотивирани.
    И сега от гледна точка на въздействието на тази статия, бих препоръчал да направите и подобна характеристика на подобни неприятни американофили и по този начин ще постигнете три добри цели:
    1. Обвиненията в русофобство като мотив ще олекнат много.
    2. Ще се забележи явен стремеж към обективност (освен ако смятате, че не съществуват подобни хора, тогава бих могъл да помогна със сведения!)
    3. Русофилите ще бъдат по-склонни към замисляне заради когнитивният дисонанс пред който ще се изправят: “Той нас ни плюе, обаче плюе и нашите врагове, хмм!“

    ОтговорИзтриване
  27. По научно необоснован пасквил не бях срещал наскоро , очевидно поръчкова статия написана умнокрасивилитетно , жълтопаветно джедърче , много ще ми е интересно какво е мнението му примерно за Израел и войната в Палестина за геноцидът над палестинският народ , какъв е според автора режимът в Израел , демократичен или демоничен , тоталитарен или либерален , какъв е режимът на САЩ те демократични ли са или са световният жандарм , ние окупирана страна ли сме с тези 5 американски бази тук , имаме ли суверенитет или сме васали на посолството . Свободните викаш западни страни , те свободни ли са наистина или и те са подвластни на посолството , тяхната свобода и просперитет не е ли в следствие на изсмукването на ресурсите на други държави , наскоро доста африкански държави се опитаха да се освободят от тази тирания или вие умнокрасивилитета за тези събития сте слепи . Демокрация ли беше войната в Иран , Сирия , Либия , Сърбия и т.н. . Демокрация ли беше избиването на всички не украинско говорещи в Украйна след майдана и идването на власт на фашисткия режим дълбоко режисиран подпомогнат и финансиран от САЩ , мога да задавам още много неудобни въпроси за безчинствата на тази сатанинска , либерална политика на ,,свободният и прогресиращ запад ,, но едва ли ще имам адекватни отговори ... Статията ви за пореден път доказва безсилието ви да вклините омраза между два братски народа , да два братски народа такива сме били въпреки временните политически строеве и пропаганди , и така ще бъде . ВИНАГИ ЩЕ СИ ОСТАНЕМ БРАТСКИ НАРОДИ И БЪЛГАРИНА ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ БЛАГОДАРЕН НА СВОИТЕ ОСВОБОДИТЕЛИ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Николай Цеков07 януари, 2024 21:32

      Погледни се - не знаеш как се пишат препинателни знаци. Наистина ли очакваш някой да приема насериозно въпроси от човек, който е запецнал в трети клас?

      Май не схващаш идеята на свободния избор, но то повечето, които тъгувате по соца сте така. Много е лесно да повтаряш мантри като Ирак (общо 3 войни, две от които нямат нищо общо с войната, която смяташ за несправедлива), Сирия (реално диктатор, който и досега убива сирийци, плюс "помощта" от Русия, която и досега убива невинни, плюс ИД и купища опозиционни елементи, всеки от които воюва с всеки), Либия (гражданска война след сваляне на най-известният северноафрикански диктатор, който има пръст в буквално абсолютно всички преврати в Африка над екватора), Сърбия (напълно справедлива реакция, след като югофашитата опитаха четвърта подред война срещу Югославска република и този път никой не ги чака).

      Няма никакво "избиване на всички не украинско говорещи" в Украйна. Нито преди, нито по време, нито след Евромайдан е имало репресии на езикова основа. Най-малкото не можеш да различиш рускоговорящ украинец (60% от населението на Донбас) и етнически руснак (3-то или 4-то поколение там, около 35% от населението на Донбас), че да го репресираш. Първата атака със сила е в ЛНР срещу мирни проукраински протестиращи. И шествията им, за разлика от организираните от Сергей Глазьев проруски, бяха многолюдни. В Одеса - единственото място с жертви преди сепаратистите да се въоръжат, сблъсъкът е нарочен, също организирано от Глазьев шествие (че и записи има, отново не в руските източници), има употреба на оръжие от проруската страна (има го на видео), и накрая профсюъзния дом го подпалиха отвътре и може да видиш на купища видеа (стига да не са руски, където това се изрязва) как онези отвън опитват да извадят хората от горящата сграда. Дебилите повтарят как там убили руснаци - ми не е вярно, умряха такива. След като те атакуваха първи, след като накрая щяха да ядат бой, след като са си носели коктейли Молотов - освен ако не искаш да обясниш с какво са ги произвели вътре.

      В Украйна не е идвал "фашистки режим", там, за разлика от Русия, има свободни избори, разните неонацита са получавали много по-малък %, отколкото разните комунофашита и подобни получават у нас, и никога не са пипали власт.

      Стига глупости - "братски народ" сте според 45 години пропаганда и още 10-20, в които комунистически терористи са рушили държавата ни. Дор иистинските ни Възрожденци не са имали никакъв проблем да отстояват независимостта ни, и след русофилския преврат през 1886, 10 години не поддържаме дипломатически отношения с "братския народ", макар през това време да сме строили над 200 паметника в чест на загиналите им воини.

      "Братски" ви е, защото сте родени по време на соца, русифицирани сте със задължителен руски език в училище (който не е бил и никога няма да бъде международен език), дори го смятате за близък до нашия заради всички заемки, ако и да по-изостанал от българския език отпреди век и половина. Дори имената от списъците за имена на бебетата са пълнени с руски имена.

      Освобождението на България е дело на Руската империя. Нито СССР е нейн наследник (юридически те самите го отричат, за да не плащат дълговете, така отпада и остатъка от нашия към тях; още повече - болшевиките, на които се възхищавате, избиват всички, които не са съгласни), нито днешна РФ, която не е поела дълговете на империята и е пряк приемник на СССР, при все , че продължава с имперската си политика, и вече го удариха на пълноправен нацизъм.

      Изтриване

Публикуване на коментар