Драги тийнейджъри… (за 9-ти септември и други гадости)

Драги тийнейджъри, ако вашите родители ви казват, че 9-ти септември 1944 г. е велик и светъл ден в историята на България, то те или ви лъжат или са кръгли идиоти. Знам, че не започвам добре, като наричам родителите на някои от вас идиоти, но, предполагам, вие това го подозирате отдавна.

Няма да започвам да описвам, какво се е случило след тая дата в България, защото, знам, ще ви отегча до смърт с разни думи, като диктатура, тоталитаризъм, лагери, червен терор, убийства, затвори, права на човека, цензура и т.н. Само ще ви разкажа, как щяхте да живеете днес, ако онези дядовци, наречени комунисти, управляваха още хубавата ни Родина.


Най-напред нямаше да имате Фейсбук, щото държавата щеше да го забрани. Всъщност нямаше да имате въобще свободен Интернет – яките сайтове щяха да се забранени, защото те щяха да ви показват, как живеят хората в свободните страни. Щяхте да имате достъп само до тъпи страници разрешени от Дядовците, които направо щяха да ви убиват от скука. Въобще тогава държавата много обичаше да забранява разни неща. Забраняваше много яко, не си поплюваше. И щеше да продължи така, защото явно ония Дядовци не обичаха хората да са свободни, а обичаха те да им казват какво да правят, как да го правят и кога да го правят. Щяха да продължават да забраняват книги, постановки, концерти, филми и т.н. Щеше да има три телевизионни канала – два български и един руски, които щяха да ви заливат с тъпня.

Ако някой от вашите родители пък реши да недоволства публично от всичко това, милиционерите щяха да го арестуват, да го набият и после той щеше да бъде вкаран в затвора. В затвора щяха да отиват и хора, които са написали нещо лошо за Дядовците или за синовете им в някой форум или блог в Нета. Въобще щеше да има интернет-милиционери, които щяха да наблюдават, какво пишете и споделяте и ако случайно напишете, колко тъпо се живее в комунизма или му теглите направо една сочна, щяхте да бъдете прибрани в някое районно, а вашите родители, ще имаше да пишат, защо са създали такива врагове на Народната власт (така наричаха собствената си власт Дядовците).

Та днес момичетата от вас нямаше да могат да си боядисват косите, а момчетата да ходят с дълги прически. Щеше да ви е забранено и да се татуирате, да ходите на дискотека или клуб. Нямаше да ви позволяват да се обличате с хубави дрехи, а на училище щяхте да ходите с тъмносини сака и престилки, сякаш сте някакви чучела. Учителите щяха да стоят до вратата и да проверяват с линийка, да не би престилките на момичетата да са със сантиметър по-къси, а косите на момчетата по-дълги от разрешеното. Ако пък не спазвате тези правила, щяха ви изключат.

Щеше да има само една марка смартфони „Правец“ и за да си купите такъв щеше да се чака по няколко години, ако сте имали естествено благоразумието да се запишете предварително в едни списъци. Така щеше да се чака и за руски телевизори, защото по магазините щяха да се продават само такива. Бащите ви щяха да чакат също с години, докато им дойде реда да си купят някоя „Лада“ или „Москвич“ или пък да могат да купят жилище. Когато един път в годината пък „пуснат“ в ЦУМ човешка техника щяхте да чакате отпред с дни, сред хилядите други чакащи, рискувайки всичко да свърши преди да дойде вашия ред.

Нямаше да може да си купите, каквото ви хрумне от хипермаркета, защото първо нямаше да има такъв, а в подобията на супермаркети щяха да се продават главно брашно, олио и боб. Въобще в центъра на София щеше да има 10-на магазина, три кафенета, четири ресторанта и една сивота, която никога не сте зървали на фона на днешния шарен свят.

Страната щеше да е фалирала за пореден път, поради невъздържаното дотиране на губещите държавни предприятия. Заплатата на родителите ви щеше да е по около 150 долара на месец. Хляб щяхте да можете да купувате от близката сладкарница само сутрин, преди да е свършил. И то след като сте чакали на дълга опашка. Въобще половината от живота на вашите родители щеше да минава по разни опашки – за хляб, за телевизор, за виетнамско кафе, за гроздова, за кисело мляко, за банани, за гъби, за книги.

Такъв щеше да е животът ви, драги тийнейджъри, ако комунизмът, който взе властта в милата ни Родина на днешният ден преди 72 години още съществуваше. Той щеше да ви потиска, да ви мачка всеки ден, щеше да се стреми да унищожи индивидуалността ви, да трансформира желанията ви, да ви зомбира, за да станете част от едно сиво общество, в което цветовете са ненавиждани. Искрено ви пожелавам да не се срещате с него през целия си живот.

Юрий Александров

Коментари

  1. Благодаря! Всеки разумен глас в подкрепа на истината е още една лопата пръст в гроба на комунизма :) Ще трябва още доста, че да го заровим напълно.

    ОтговорИзтриване
  2. Идиот на квадат си ти Юрик!Какво прекрасно руско име!:)) На това му викам аз парадокс-човек с руско име да осъжда 9 септември и да го нарича празник на комунистите?!
    9 септември е победа над фашизма в България,защото драги малоумнико по това време ние сме съучастници на Хитлеристка Германия!
    Относно лъжите ти за соца-е,какво да ти кажа-жалък си!Вместо да пъплиш тук кажи на децата ,ако фашизмът беше на власт в България нямаше и тях да ги има,а ти щеше да умреш в газовите им камери!Идиот!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъп червенотролски коментар! Показателно е за последиците от червената радиация!

      Изтриване
    2. Какъв фашизъм, Костова...какви газови камери в България?! Много добре си пише автора,но не е за хора като тебе!Аз съм на 52 години и помня онова време!

      Изтриване
    3. Какъв фашизъм, Костова...какви газови камери в България?! Много добре си пише автора,но не е за хора като тебе!Аз съм на 52 години и помня онова време!

      Изтриване
  3. Какъв фашизъм кви пет лева.

    ОтговорИзтриване
  4. Костова, имената хората ги получават от родителите си и показва техния манталитет, а не на децата.

    ОтговорИзтриване
  5. да цитираме така любимия на всички седерасти Георги Марков-Джери:

    ''Ако комунизмът някога дойде на Запад, уверявам те, че техните диктатури ще бъдат далеч по-отвратителни от нашите, източните. Но ако не дойде, причината за това ще бъде, че техните обществени форми са по-съвършено неморални и по-солидни укрепления за посредствеността и бездарието,основите на несправедливостта са много по-дълбоки и парфюмът на демагогията (за да прикрие миризмата на лайната) – много по-силен” ( с. 225).
    Това писмо на Георги Марков опровергава натрапваната години наред от двете хипотези за смъртта му представа за него като за обикновен антикомунист-пропагандист, според едната искрен, а според другата престорен. Категоричното му отрицание на комунистическата тоталитарна система не подлежи на съмнение, но от писмото става ясно, че той не е имал много добро мнение и за капиталистическата фарисейска система, по понятни причини носил го мълчаливо в себе си.

    http://e-vestnik.bg/21673/za-georgi-markov-antikomunizma-i-prezidenta-plevneliem/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако се върнеш малко назад и ми цитираш с какъв апломб другарЕте Димитров и Винаров призовават българския народ да влезе в съюз с вожда на германските работници и личен приятел на другаря Сталин - другаря Адолф Хитлер, ще те призная за социалист. Иначе си просто един глист.

      Изтриване
  6. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар