Две години срещу руския нашественик


Когато на днешната дата, преди две години, руската армия нахлу от изток, север и юг в Украйна малко бяха хората, които си мислеха, че украинците ще издържат повече от няколко седмици в съпротивление на „втората армия в света“. Особено след първите три дни, когато руските войски проведоха един блицкриг, напредвайки със стотици километри. За радост „блицкригът“ беше изпълнен по един типично руски калпав начин, а неочакваната украинска съпротива накрая принуди агресорът да отстъпи от Киевското направление, защото беше ужасно подценил врага си.

Тези първи месеци на руската агресия бяха времената, когато всички нормални хора по света стискахме палци на украинците да устоят против империята, за да може в това време тия човеци да получат военна помощ от цивилизованите страни по света и да се защитят от пълзящата от изток тирания. И бавно и полека този нов лендлиз почна да пристига в Украйна и нейните войски показаха, че могат да воюват, когато имат оръжие и боеприпаси, както са го правели техните деди през Втората световна война. Тогава воюваха против нацистите и комунистите, а сега против новите руски империалисти.

Западната помощ обаче напоследък намаля и е учудващо, че украинците все още се държат, въпреки разни тръмповци и стресирани от поколения германци, които им отказват оръжия с дълъг обхват, за да не „предизвикат ескалация на конфликта“. А конфликтът е отдавна ескалирал с хилядите руски ракети, ирански дронове и севернокорейски снаряди, които през последните две години покосяваха жилищни сгради в Украйна и убиваха десетки хиляди мирни жители там -деца, жени и старци.

И за да завърша някак в исторически план... Западните бивши колониални империи отдавна се отказаха доброволно от своя империализъм още през 40-те -70-те години на 20 век, но се оказва, че Русия днес не може да се откаже от своя колониализъм. Нещо повече -тя си иска своите бивши колонии загубени след края на Студената война в противовес на всякаква днешна логика и международно право.

Слава богу, че България е днес в НАТО и ЕС, а не някаква част от т. нар. Руски Свят. Последният носи само тирания, диктатура, омраза към индивидуализма и Свободата от стотици години, но и обучава откровени морални уроди, които си мислят, че „правдата“ е на тяхна страна.

Заради това днес битката на Украйна срещу руското нашествие е по-скоро една цивилизационна битка срещу сатрапите и тираните, както е било по времето на гръко-персийските войни преди две хилядолетия и половина.

Ю. Александров

Коментари