Театърът на Херкулан отново отваря врати


Древният театър, построен по времето на император Август е първият паметник появил се във втвърдената вулканична скала, покривала местата на северозапад от Везувий след неговото изригване през 79 г. За първи път на него се натъква някакъв селянин, който упорито копае дълбок кладенец в началото на 18 век.

Когато новината, че са намерени някакви древни останки достига до някои аристократи, един от тях купува земята, за да изкарва от там древни произведения на изкуството, най вече статуи за украса на дворците на тогавашните сноби. В интерес на истината аристократът не е имал и най-малка представа, какво точно ограбва.

През 1738 г. в ограбването на мястото се намесва и бурбонския крал на Неапол, който се снабдява от мястото за да украси новия си дворец с нова плячка. Прокопани са нови „кладенци“ и тунели, които унищожават огромна част от античното наследство. По онова време археологията в днешния ѝ смисъл все още не е изобретена.

През 1762 г. под натиска на известния изкуствовед и класицист Йохан Винкелман, безразборното разграбване накрая спира, за да се превърне в задължителна спирка от т. нар. Grand Tour за младите образовани и богати европейци в края на 18 и началото на 19 век. До него се е стигало по стълбище от ерата на Бурбоните, изградено на 20 метра надолу във вулканичната скала, разделяща древния град от съвременния.


Посетителите днес ще вървят по същия път, слизайки в театъра през тунелите от 18-ти век. Всички обиколки обаче ще бъдат ограничени до не повече от 10 души наведнъж.


По думите на директора на парка „посещението ще бъде истинско изследователско изживяване по следите на посетителите, които през вековете са минавали през кладенците и тунелите, създадени от инженерите на армията на Бурбоните със светлината само на факли. Подземен път, който ни пренася назад през вековете и ни прави главни герои на едно откритие, което се подновява всеки път пред удивените ни очи.“

Лошото е, че подземния театър ще бъде отворен за посетители само в всяка събота до декември и то без двумесечната лятна почивка през юли и август. Което за чуждестранните посетители е доста затрудняващо...

Ю. Александров

Коментари