За превъзходството на електронните книги

Миналата година ми се наложи да си купя няколко книги на хартиен носител. Признавам, мноооого отдавна не бях правил това, защото обикновено намирам заглавията, които търся, най-вече в стотиците безплатни електронни библиотеки в нета или пък си ги закупувам от сайтовете на множеството книгоразпространители в електронен вариант. Но така или иначе държах да прочета тези книжни заглавия и заради това си ги и взех...

Когато обаче в един мързелив неделен следобед се опънах на леглото с първата от тях, настроен за приятно и незабравимо преживяване (опс, за книги говоря, ей! Да не се объркате с друго :) ), разбрах, че с хубавото бързо се свиква. Първата ми, чисто инстинктивна реакция беше да докосна листа на началната страница с показалец и палец, за да си уголемя шрифта, понеже от година на година очите ми отслабват, въпреки младата ми иначе душа :) Засмях се на себе си и си сложих очилата. Не свършиха работа, защото бяха очилата ми за компютър, които предполагат по-голямо разстояние до целта и заради това сложих очилата си за близко четене, които бяха на майната си. Намерих ги накрая... Вече виждах.

Тогава пък взе да се притъмнява, и се усетих, че пак, посягам към хартията, този път в безплодно търсене на иконката за осветлението. Пак се засмях, този път криво и малко ядовито и примъкнах отдавна неизползваната нощна лампа до себе си, на която отгоре на всичко трябваше да сменя и отдавна неизползваната крушка. Горе-долу по това време почти килограмовата книга взе да ми натежава на бицепса на дясната ръка, а индексираните електронни бележки, които обикновено си водя, когато чета исторически трудове, бяха невъзможни на тази неелектронна хартия. От яд почнах да пиша в полетата отстрани с химикалка, но след дни не можах да намеря и за десет минути онова, което обикновено намирам с няколко докосвания по екрана на таблета.

Знам, знам, че за много хора една книга трябва да бъде нещо осезаемо и материално, особено когато помиришеш аромата ѝ на прясно мастило, сякаш дошъл от дните на нашето чудно детство или изживееш онзи потрес, когато за първи път се докоснеш до онзи мирис на знание и история, лъхащ от обществените библиотеки и някои частни домове... Знам обаче, че някои хора се кичат все още с прочетените и най-вече непрочетени от тях дълги редици от книги по рафтовете в жилищата си, както ловците закачват препарираните трофеи по стените си в един прастар повик на показност, себелюбие и уж традиция...

Миналата седмица един съученик от гимназията, с когото не бяхме се виждали около 20 години, ми дойде на гости и първият му въпрос беше:

-Бе Юрка, къде ти е изчезнала библиотеката, зад която криеше шишетата от коняк, като бяхме малки ?

Стана ми весело, че ме пита точно това, защото моята библиотека беше станала нарицателна в махалата през края на 80-те, не толкова с богатството си, колкото като добро място, зад което да скриеш шишета алкохол за половината китайски народ :) Но после му посочих трите флашки, които стоят на рафта и с много мъка му обясних:

-Тук държа хиляди пъти повече книги, отколкото някога съм имал и които Народна Библиотека някога е имала...

Е, изкарахме си приятно, но накрая копелето ми каза на тръгване:

- Язък дето си си прецакал библиотеката!

Сигурно е прав. Но за друго говорех...

За това си позволявам да вметна чисто функционалните, пък и обикновени преимуществата на електронните книги пред книжните, поне за мен, както ги разбирам на моя прастар таблет:

- Можем да си увеличаваме шрифта, колкото си искаме. Дори дъртаците можем да четем текста без очила в повечето случаи.

- Можем да контролираме светлината така, че да не зависим от външни източници, което значи, че можем да четем на практика по всяко време на денонощието без да пречим на околните.

- Можем да си водим индексирани бележки и коментари, които после лесно да намерим и да използваме за наши си бъдещи цели и проекти.

- В едно електронно устройство можете да поберете от хиляди до около милион пъти повече книги, отколкото онези в Александрийската библиотека, дори без да ползвате облачни услуги.

- Можем да си запазваме любимите книги и в облачни услуги и да ги четем от всяка една точка света, стига да има интернет.

Юрий Александров

Коментари

  1. Абсолютно съм съгласен с всяка дума! Отдавна и аз съм така... Препоръчвам!

    ОтговорИзтриване
  2. E, и аз съм съгласна. Много ми липсват книгите на хартия, обаче не остана място за складиране.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар