„SPQR“ на Мери Биърд – един неподправен пир за ума


Сдобих се с тая книга преди около две седмици и бих искал да споделя удоволствието си от нея.

Не, “SPQR История на Древния Рим” на Мери Биърд не е поредната историческа книга за Древен Рим, изброяваща до малоумие хронологически поредици от събития в историята на тая велика цивилизация, която до ден днешен се опитваме да копираме, а по-скоро е един личен и критичен поглед към света на древните римляни от основаването на града до едикта на Каракала за всеобщо римско гражданство. След първите стотина страници бих казал, че съм възхитен!

Професор Биърд разбива някои митове в историята на Рим и директно спори с онези древни автори от I век пр.н.е., които са се опитвали да митологизират и идеализират основаването на Рим, страдайки от своите си родолюбиви пристрастия.

На това тя противопоставя най-новите археологически открития и една любов към обикновените хора от онова време, която се излъчва и от всичките ѝ документални филми, които тя е правила. Завиждам ви, ако не сте гледали сериалите ѝ, но поне „SPQR” наистина си заслужава да се прочете от всеки любител на Античността... Просто за удоволствие и размисъл.

Юрий Александров

Коментари