За Горан Благоев и религията в една обществената телевизия

Древноримски графит гласящ: "Алексаменос се покланя на своя бог". Разпънатото магаре е олицетворение на Христос
С риск да бъда охулен от „демократичната общност“ у нас, мисля, че религиозно предаване няма място в една обществена телевизия на една светска държава. Въпросът е принципен. Знам, че някои ще кажат, че понеже православните християни са уж мнозинство у нас и издържат БНТ със своите данъци, и заради това имат право на свое си религиозно предаване, с което да удовлетворят нуждите си от някакво Божество.

Не! Демокрацията не функционира така. Тя не работи с нелегитимни искания на мнозинството, рушещи основни свободи на гражданите, една от която е, че религията не трябва да има нищо общо с държавата -ренесансов извод направен след столетия кървава християнска история навред из Европа.

Помислете си, че утре мнозинството от лумпени, грамотни и неграмотни, ще поиска да предават сутрешните религиозни богослужения по обществената телевизия, както в теократичните Иран и Саудитска Арабия (опс, това май става и тук...) Представете си, че мнозинството някой ден поиска държава, в която избрания от Парламента министър председател целува ръцете на мазни владици, които нямат нищо общо с християнството (опс, и това се случва днес в България).

Едно време, по времето на император Константин, Римската империя приема християнството за валидна религия най-малкото, защото прастарата политеистична религия се е превърнала постепенно в една обикновена административна институция, която не успява да грабне сърцето на обикновения жител на Империята, така както младото, надъхано и нетолерантно християнство грабва първоначално неграмотните. Днес обаче Православните църкви се превръщат именно точно в това, което преди 20 века се превърна елино-гръцката религия -формална, държавна, почиваща на традиционни ритуали, а не на вяра.

Дотук с майтапа основан на истината... Но ако едно предмодерно мнозинство от избиратели утре реши на референдум например да изпрати всички роми и инакомислещи в концентрационни лагери, да забрани партиите, да премахне правото на сдружаване, на свободно слово или на пътуване, на свободното отглеждане на домати, картофи и прасета, то това естествено няма да се нарича демокрация, а шибан болшевизъм. Или в най-лошия случай охлокрация, която днес се опитва да ни раздели с миналото ни, понеже въобще не може да го осмисли и да направи някои изводи от това.

Но за какво говорех... Днес прегледах последните предавания на Горан Благоев, които съм изпуснал и това потвърди за мен едно: Човекът е брилянтен! Един от малкото, които аргументирано и от сърце критикува православната ни църква от страната на неговата си християнска вяра. Но това не му дава право да разпространява точно една религия по обществената телевизия, макар и уж традиционна.

Сега очаквам шефа на БНТ Емил Кошлуков да спретне едно фундаменталистко предаване в телевизията МУ, одобрено от Светия Синод, в което православните ни неприятни митрополити ще бъдат представяни, като новите православни светии... А помня, как в началото на 90-те се възхищавах на този човек...

Юрий Александров

Коментари