До кога е възможно да оцелеем в ситуацията “Stay Home“ преди обществото да се разпадне

Така както гледам, ако продължаваме с това „Stay Home” във времето, до 3 месеца много хора ще свършат заделените си пари и няма да имат средства дори за храна. Хиляди малки и средни фирми ще фалират още преди това и притоците към бюджета и социалното осигуряване ще секнат, не само поради намаляването на потреблението, но и заради една обикновена психоза съпътстваща всяка икономическа криза в историята на човечеството. Например потреблението на горива е спаднало с около 50% вече. А това са акцизи и данъци, на които всяка държава разчита, за да поема своите плащания към своите граждани.

От там държавата, каквито и заеми да взима, каквито и помощи от ЕС да усвоява, няма да може да плаща пенсиите дори, да не говорим за обезщетенията на регистрираните безработни, които ще растат като лавина. 20 процентният сив сектор в България пък ще роди стотици хиляди хора, които ще се окажат в неспособност да поемат дори елементарни разходи за тях и своето семейство поради факта, че няма да присъстват дори в официалните и евентуални списъци за помощи.

Вече се виждат и признаци за тази предстояща катастрофа. Поради затворените граници вече секва вноса за Европа и България на хранителни продукти от Африка, Азия и Латинска Америка, а вече няколко европейски държави обявиха, че няма кой да им обира реколтата. Ако тая галимация продължи например още 6 месеца, тогава ще се появят и първите случаи на разпадането на обществените структури, а до година вече ще можем да видим на живо, как предсказанията на някои фантасти за някакъв евентуален постапокалипсис се случват на живо около нас.

И за да не остана неразбран... Аз напълно одобрявам мерките за социално дистанциране и наложените карантинни мерки. Въпросът е до кога? Колко може да издържим, без да срутим нещо градено в продължение на стотици години?

Аз мисля, че до края на май месец е максимума... След това ползите от антивирусните мерки ще започнат да се превръщат по-скоро в минус, отколкото в плюс.

И дано не съм лош пророк. Искрено си го пожелавам.

Юрий Александров

Коментари