Как Тръмп предаде Сирия на руснаците, иранците и турците

  Турската авиация бомбардира кюрдския град Рас ал Айн на границата

Решението на Тръмп да изостави кюрдските си съюзници в Сирия съвсем не беше неочаквано. Това е следствие на политиката му на нов изолационизъм, според която Америка не е длъжна да пази своите съюзници и да натоварва собствените си граждани с данък „сигурност по света“, пък и да се прави на световен полицай. Обаче на света още му трябва полицай! Мисля, че вече писах за това през 2016-та, когато това недоразумение стана президент.

Не случайно обаче вчера Тръмп беше критикуван дори от съпартийците си в Конгреса за тази своя „неприятна“ постъпка. Почти всички републиканци и демократи са възмутени от това негово уж изненадващо действие. Тръмп по същество остави Сирия на Асад, Русия,Турция и Иран, а това тираните по света го отчитат, като една ужасна слабост. Безсилните протести на някои европейски държави, маркирани като Велики сили пък въобще не ми се коментират. В момента кюрдите приемат на своите територии войските на сатрапа Асад и руски отряди, за да избегнат репресиите от страна на турската армия. Голям избор, няма що! А репресиите започнаха...

И въобще тук не става дума, че кюрдските групи се състоят от ужасно леви елементи. Това което свършиха срещу Ислямска държава с помощта на САЩ, заслужава само адмирации. Тия дни обаче, за отрицателно време, кюрдите намразиха Америка и целия Запад.

Бизнесменът Тръмп може и да се прояви като гениален политик, ако случайно зад Ефрат се сблъскат руски с турски войски... С цената обаче, на какво?

И едно отвратително видео 18+ : Кюрдската активистка, политик и защитничка на правата на жените Hervin Khalaf само преди дни беше извлечена от колата си и убита от протурска фундаменталистка групировка, спонсорирана от Ердоган, докато турската авиация бомбардираше градове в сирийски Кюрдистан. Браво, Президент Тръмп! Предадохте съюзниците си! Джон Маккейн, мир на праха му, сигурно се върти в гроба си...


Юрий Александров

Коментари