След избора на Тръмп светът ще стане доста интересно място

Неочаквано за повечето анализатори и за радост на всички популисти и националисти по света Доналд Тръмп спечели президентското място в САЩ. Борсите поеха надолу, а американците започнаха да се подготвят за емиграция в Нова Зеландия и Канада :) Полъх на несигурност обиколи целият свят, а много лидери на свободни страни бяха облени от студена пот. За разлика от тях тираните и диктаторите навред ликуваха, едно защото чувстват Тръмп нещо като идеен събрат, и друго, че очертаващият се обрат в американската външна политика може да е само от тяхна полза.

Да, след избора на Тръмп светът определено ще стане по-интересно място за живеене и то в смисъла на онова древно китайско проклятие, а не в това, че ни очакват някакви приятни изненади. Ако той спази предизборните си обещания и намали ролята на Съединените щати в световната политика, това би довело до затваряне в себе си на тази стара демокрация и съсредоточаване на националните ѝ сили и финанси в решаване главно на вътрешни, а не на външни проблеми. А това не е никак добра новина за европейските страни, които още от края на Втората световна война разчитат главно на САЩ, за защита на националните си суверенитети.

На фона на една свръх въоръжена, фашизирана и агресивна Русия от изток на много държави ще им се наложи да отделят повече пари за защита, отколкото до сега. Друг въпрос е, дали на управляващите елити ще им стиска да съкратят парите за социална защита, образование и здравеопазване, за да има повече за отбрана. Това като че ли е невъзможно, предвид последните 70 години, през които Западна Европа фактически беше пазена от САЩ от опасностите идващи от Изток.

Най-пострадали от това отстъпление на САЩ от съюзнически ангажименти ще са, естествено, страните от Източна Европа, където и днес е в ход пропагандна руска война, и където голяма част от икономиката е в руски ръце. След анексирането на Крим и нахлуването в Източна Украйна, а и предишното в Грузия, в много от тези страни настъпи един напълно оправдан страх от следващите действия на големия източен съсед, като уплахата се разпространи даже сред неутрални страни, като Финландия и Швеция, които днес обмислят влизане в евро-атлантическия алианс.

Искането на Тръмп, съюзниците на САЩ да си плащат за защитата на своята сигурност има своята логика и е разбираемо за много американци, на които отдавна им е писнало да плащат със своите данъци охраната на съюзници на различни места по света. Те обаче, както и Тръмп, не си дават сметка, че едно отдръпване на САЩ от международните им ангажименти ще доведе до дългосрочна дестабилизация навред, от което ще загуби и Америка. Ситуацията на международната сцена ще се превърне в подобна на онази преди Първата световна война – няколко велики и „полувелики“ сили, групирани във временни съюзи, съперничещи по между си и водещи агресивна политика за налагане на господство.

Една такава американска политика на отдръпване ще бъде опасна и за независимостта и демокрацията в нашата страна, където на настоящите президентски избори видяхме само един единствен кандидат, защитаващ цивилизационния избор на България и цяло стадо от овци блеещи на североизток. Съвсем резонно, ако Щатите сложат край на интереса и подкрепата си за демократичните правителства на Балканите, е тук да се наблюдава един вече съвсем не прикриван и явен руски и турски натиск във вътрешните ни работи, натиск, който често ще прелива в чист диктат. И такива неща ще започнат да стават навред по глобалното село, наречено Земя, където разни тартори и гамени ще се разпищолят, окрилени от факта, че на селския полицай му е писнало и просто е решил да зареже всичко и да си седи в къщи...

Юрий Александров

Коментари

  1. Обичайната логика на "слабия" - да чака някой да му помага и защитава. Ако Европа желае да има авторитет в света все трябва да се справи някак и без Големия Брат. Инак всички претенции и високо вдигнатия нос, дето ни го показват постоянно са смехотворни. Щатите също имат свои проблеми, логично е да си починат малко от ролята на вездесъщия Супермен, дето громи съществуващото зло или въображаеми мелници. Лошото за Русия, че ще я набутат пак сама да воюва срещу измислени призраци, ама те са си виновни. Не може пореден път да се хващаш на едни и същи номера

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Европа наистина трябва да се вземе в ръце, ако иска да запази някакъв статут на "велика сила". За Русия - те наистина са си виновни, но не защото се "хващат" на номера, а защото действат брутално спрямо малките си съседи.

      Изтриване

Публикуване на коментар