Българските археолози и Бойко Борисов в село Маноле


Трябваше премиерът Бойко Борисов да пристигне на разкопките край пловдивското с. Маноле, че да може и широката общественост, да надникне, какво се случва там. А на обекта явно се случват доста странни неща за 21 век. Според тази снимка на „Правителствената информационна служба“ българските археолози явно копаят по ужасно остарели и не научни методи.

Подобен ужасен пример са разкопките в древният град Помпей от началото на 19 век, когато, поради незнание и просто недоразвитие на археологическата наука тогава, доста древни стени са се срутили и така цели сгради са изчезнали, въпреки, че можело да бъдат спасени.

По онова време „археолозите“, щом стигнели до стена започвали за копаят надолу покрай нея, за да я открият цялата, вместо да разкриват цялостно пласт след пласт цялата сграда. Така налягането от другата, неразкрита част, често разрушавало стената и целият труд отивал на кино. За това онова, което виждаме днес в Помпей е само половината, от което можехме да видим, ако разкопките там бяха почнали поне петдесетина години по-късно. Или 100, най-добре.

И ако можем да простим на тогавашните ентусиасти, които не са имали днешните професионални знания, то се чудя, как ще простим на днешните български археолози, които са на път да бастисат един забележителен древен обект заради незнание или по-скоро заради желанието да покажат нещо налично, чрез което да вземат финансиране от държавата. Което е жалко... Не за археолозите, а за държавата. Дано да греша.

Юрий Александров

Коментари