Новият проруски курс на България – статия, която може да донапишете и вие

Тук ще се опитам да нахвърля, някои уж несвързани събития, случили се в последните месеци, които явно маркират „новия евразийски курс“ в българската външна политика. Освен тревожни тези случки са и доста съмнителни, защото „избухнаха“ някак в кратък отрязък от време. Това говори или за някакви задкулисни предварителни споразумения между политическите сили или просто за неспособността на българските управляващи и „опозиция“ да защитават националните интереси на Родината ни, като член на евроатлантическата цивилизация.

Ще бъда благодарен, ако за в бъдеще предлагате още събития по темата, които да бъдат включени в настоящия текст. Все пак не съм журналист и не мога да следя новинарския поток постоянно :)

- 03 март - Руският и московски патриарх Кирил държи назидателен тон на Президента Радев по време на посещението си по случай Освобождението на България, какъвто публично не си е позволявал дори и Брежнев. Президентът му отговаря „дипломатично“.

- 05 март – По време на телефонен разговор с Путин, Бойко Борисов отново обръща палачинката и размразява проекта за строеж на нова атомна електроцентрала в Белене.

- 6 март – Военния министър Красимир Каракачанов подписва окончателно решение, с което определя българските военни самолети да бъдат ремонтирани в Русия.

- 18 март – Партия „Воля“ на Веселин Марешки се присъединява към движението на европейските националисти, извършвайки 180 градусова промяна във външнополитическата си насоченост.

- 30 март – България обявява, че няма да гони руски дипломати, заради случая „Скрипал“, пренебрегвайки съюзника си Великобритания.

- 19 април – По време на посещение в окупирания от Русия Крим, председателят на съуправляващата популистка партия „Атака“ заявява, че предстои България да свали санкциите спрямо Русия, както и, че Кримският полуостров не е анексиран, а е част от Русия.

- 03 май – Веселин Марешки предлага референдум за излизането ни от НАТО заявявайки, че Русия може да ни пази по-добре.

- 21-22 май – Президентът на Републиката Румен Радев е на посещение в Русия.

- 30 май – Председателят на Министерски съвет Бойко Борисов и министри са на посещение в Москва. Министър председателят нарича Русия „по-голям брат“ и дори се извинява, унижавайки достойнството на милиони българи.

- 04 юни – Военният министър Красимир Каракачанов заявява, че България трябва да втвърди тона си спрямо Европейския съюз.

- 05 юни – Бившият цар и министър-председател на България Сакскобургготски за пореден път призовава към затопляне на отношенията с Русия.

- 07 юни – Със 172 гласа „за“ 14 „против“ и 2 въздържали се Народното събрание отменя мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене“.

Юрий Александров

Коментари