Какво ме прави доказан еврогей

1. Вярвам, че демокрацията не е власт на мнозинството, а власт на справедливия Закон.

2 . Вярвам в свободния пазар, ниските и поносими данъци и в минималната намеса на държавата в честния бизнес на хората.

3. Знам, че отделният човек е по важен от всякакви групи, като нации, племена, родове и клубове по интереси.

4. За мен правата на индивида са ненакърними и всеки опит на държавата или мнозинството те да бъдат ограничавани са нелегитимни. Затова никой референдум в една демократична държава не може да отнема основни свободи на граждани или група от граждани ( виж т.1)

5. Ненавиждам всяка форма на тиранично управление била тя авторитаризъм, тоталитаризъм, комунизъм, нацизъм, фашизъм, абсолютизъм, путинизъм, маоизъм, теокрация, охлокрация и други подобни. Те са опасни, защото превръщат мислещия човек в бледа сянка, а немислещия в чиста маймуна. Но някои хора, колкото и да звучи невероятно, обичат да са маймуни.

6. По-добре свободен под управлението на чужденци, отколкото роб под управлението на родни олигарси и мафиоти.

7. Сигурен съм, че изопачаването на исторически факти с цел вдъхване на някакви патриотични чувства у децата е едно от най-гнусните изобретения на човечеството.

8. Социалната държава е нещо добро, но когато Властта налага в някои европейски и“бели“ страни 70-80% данъци на работещите, за да ги преразпредели между неработещите, тя се превръща в узаконен криминален престъпник.

9. Всеки човек има равни права с останалите, независимо от неговата раса, националност, пол, сексуална ориентация, религия, физическа пригодност... Колкото и изтъркано да звучи, това още важи. Въпрос на елементарен морал е.

10. Не вярвам в неща, които науката не е доказала. Мога само да предполагам за тях. Знам и, че съществуват и дадености, които човешкият интелект не може да осмисли.

11. Предполагам, че най-вероятно Бог не съществува. Ако пък съществува, той едва ли е онзи натоварен с антропоморфност аврамистичен Бог, намесващ се в делата на хората ежечасно с ентусиазма и ревността на зрител на Биг Брадър. Затова вярата или невярата на човека в Него едва ли би имала смисъл за Твореца. Ако пък Бог е такъв, какъвто го описват в Стария и Новия завет, то тогава яко сме го закъсали всички хора на Земята :)

12. Толерантността е една от ценностите, които отличават човека от амебите. Тя е и християнска ценност, за учудване на някои православни "консерватори".

13. Дали някой мъж ще сключва брак с жена или с друг мъж, или пък жена с мъж или с друга жена си е тяхна лична работа. Правата трябва да обхващат всички хора.

14. Перефразирам Бърк… Свободните хора и държави трябва винаги да се противопоставят на тиранията и терора. В този смисъл съразмерния отговор е нещо абсолютно неудачно. Особено, когато някои европейски държави, оглавявани от псевдо десни и откровено леви люде непрекъснато подканят единствената демократична държава в Близкия Изток, като Израел, да „отговаря съразмерно“ на терористичния ракетен обстрел на Хамас от ивицата Газа по нейни градове с мирно население.

15. Не знам, кое ще е по-добре за Сирия – сатрапът Башар Асад, да си иде или на негово място да дойдат ислямисти. Действителността е кучка, която понякога не ни дава опция за правилен избор :)

16. Естественото любопитство към заобикалящия ни свят отличава просветения човек от лумпена. Първият осъзнава, колко малко знае, докато вторият знае, че е научил всичко и може да се изказва по всякакви въпроси.

17. Консуматорското общество не е изобретение на „тъмни сили“ или илюминати, а е следствие от алчната естествена природа на човека, подпомогната и от техническия прогрес. Въпрос на личен избор е, дали ще участвате в цялата тая порнография, но не може да я забраните.

18. Явлението, наречено „политическа коректност“ е добро по замисъл, но попаднало в ръцете на левичарските холерични активисти се превръща в чудовище.

19. Ако държавите от Свободният свят бяха последователни и принципни, отдавна трябваше да прекратят всякакви търговски и политически връзки с тирании като Китай, Северна Корея, Виетнам, Саудитска Арабия, Иран, Русия, Венецуела, Куба и прочее. Знам, знам, че интереса клати феса :)

20. Без икономическата и чисто военна роля на САЩ в поредицата от войни през миналия век, днес светът щеше да е сбирщина от тоталитарни държави със смахнати идеологии, тероризиращи собственото си население и третиращи го като съвкупност от роби, така както беше в СССР, нацистка Германия, фашистка Италия и почти цяла Европа в един отрязък от време. За едни държави това продължи няколко години, а за други десетилетия.

21. Естественото влечение към властта се наблюдава при всички животни от раздел примати и при още по-низши същества. Затова в някои предмодерни общества по света, на върха на пирамидата често се оказват хора, които не могат да подтиснат примитивното у себе си. Напоследък тази тенденция се проявява и в някои следмодерни общества.

22. В последните десетилетия Европа стана прекалено социална и вследствие на това произведе няколко поред поколения готованковци, загубили способности за личностно развитие и предявяващи претенции за още, и още блага за сметка на онези, които работят.

23. Ако трябва да избирам между казарми или училища, бих посочил определено второто. Всяка гледаща към бъдещето си държава трябва да отделя МНОГО пари за образование. Както е казал Юго: „Този, който отваря училище, затваря затвор“.

24. Космополитизмът (да не се бърка с Интернационализма) е състояние на духа и рано или късно ще вземе превес и ще заличи всякакви народностни, езикови и религиозни различия по света. Иначе човечеството, като вид, няма шанс да оцелее на тая малка територия, наречена Земя.

25. Винаги е по-добре да те наричат еврогей, вместо „патриот“. Поне за някои хора.

Юрий Александров

Коментари