Абе и един атентат не можем да направим като хората

След гюрултията около съботната сценка с Доган и хилядите обменени мнения по телевизии, радия, вестници, интернет форуми, блогове, фейсбуци и туитъри се оформиха общо взето няколко основни мнения в главите на средния управляващ и управляван българин, които обединиха различни групи по интереси на обществената сцена, така да се каже. Всичките те гравитират около принципа „първо аз да си кажа, щот` знам, че съм си прав от малък“, отколкото на някакви задълбочени разследвания, факти или доказателства за първопричините за станалото…

1. Мнението на властта е, че атентаторът е действал сам и не е искал действително да убива Ахмед Доган. Бил просто хулиган... интелигентен хулиган, сложно конструирана личност...

2. Според ръководството на ДПС Енимехмедов е част от някакъв заговор, организиран от политическа сила, целящ убийството на вече неформалния лидер на ДПС.

3. Огромното мнозинство от т. нар. „обикновени хора” и „потребители” пък смята, че това е някаква постановка организирано от самата турска партия, с цел втвърдяване на все по-оредяващия й електорат.

Макар коренно различни по своята същност горните мнения ги обединява едно –бяха прибързани, емоционални, натежали от страсти и дори ненавист.

И ако за обикновения българин това е извинимо поведение, предвид масовото недолюбване на Доган, широко разпространените клишета или просто кухия национализъм, то за професионалистите и политиците подобно поведение е абсолютно недопустимо.

След като първоначално прибързано обяви, че Енимехмедов ще бъде разследван за опит за убийство, властта се обърна на 180 градуса и започна да го разследва за хулиганство. После бяха изнесени много факти, които обикновено би трябвало да останат следствена тайна, поне на такъв ранен етап от разследването, едно за да може то да се проведе спокойно и непредубедено, едно да не се разпалват все още афектираните хора от ДПС. Министърът на вътрешните работи и дори министър-председателя, както винаги не успяха да запазят поне привиден неутралитет и започнаха да се заяждат с ДПС на дребно.

От турската партия пък реагираха, най-емоционално, като Лютви Местан дори обяви, че това е атентат организиран от политическа сила и призова за международно разследване, отхвърляйки по този начин съществуващите български институции и снемайки доверието от тях. Това е доста опасен ход за една малцинствена партия, която в стремежа си да възвърне електорални единици, започва много опасна борба с огъня. Ледени повеи с аромат на Косово и Босна пък предизвикаха у повечето българи турските делегати на конгреса, които за малко щяха да убият вече обезвредения атентатор, показвайки, че цивилизацията още не си е довършила работата по тия ширини.

Едно е ясно обаче. В България дори един свестен атентат не можем да направим. Въобще нищо не ни е докрай завършено и направено. Социализмът” ни не беше социализъм, а чиста олигархическа диктатура от източен тип. Дисидентите ни не бяха дисиденти (с много малки изключения), а оглеждащи се в огледалото на властта нарциси. Днешните ни „социалисти” не са социалисти, а руско бизнес съдружие. Десните ни не са десни, нито „преходът”-преход. Капитализмът ни не е капитализъм, а съвършено подобие на бананова република. Демокрацията ни не е демокрация, а някаква лайняна каша от селски феодализъм, родово-приятелски олигархизъм и мутренско-десарски корпоративизъм. Живеем в някаква имитация на гражданско общество, където всеки по-важен човек играе някаква роля, но даже правилните си реплики не е научил, като хората.

Дори да приемем, че онзиденшния „атентатор”е играл по някакъв сценарий, написан от незнайни тъмни сили, то резултатът беше много слаба ориенталска политическа трагикомедия достойна да обере всички награди „Златна малинка” за 2013-а. И тук не можахме да изпипаме нещата, а всичко превърнахме в поредната българска пародия. Българо-турска де…

Последиците за България обаче могат да бъдат не толкова пародийни, ако някои хора не се научат да си затварят смърдящите усти, когато е необходимо. И от правителството, и от МВР, и от прокуратурата, и от националистите, и от социалните мрежи и от ДПС! Щото се надявам напролет да пътувам до Родопите с кола, не с танк...

Коментари