За цивилизациите из Галактиката

Представете си, че на дъното на океаните на нашата планета живеят едни много малки и дребни разумни същества. В началото на своята разумна история, те са си мислели, че техния свят се състои само от океанската падина, която обитават, но след десетки хиляди години разбрали, че има и други места из дъното на океана, които са населени от други такива дребни и разумни същества. Разбира се те нарекли това не дъно, а просто “свят“, защото друго име не познавали.

Така за хиляди години дребните разумни същества покрили света (дъното), развили хидротехническа наука и вече се придвижвали над тяхната повърхност с неподозирани скорости, черпейки от енергията на подводните вулкани.

По-късно едно от тези същества случайно открило, че вместо да „летиш“ над „повърхността“, може да се насочиш и нагоре. След редица опити, продължили стотици години и коствали десетки имплозии на техни кораби, науката на Малките същества най-сетне открила, че на няколко километра над тях се намира пространство, което излъчва някаква вълнова енергия, която може да бъде усетена само със специални апарати, защото Малките същества нямали очи с които да видят светлината. А и те не им трябвали, след като винаги са живели в мрак и контактували помежду си по един неизвестен все още за нас начин.

Няколко години по-късно кораб на Малките същества пробива морската повърхност и екипажът не забравя да се похвали на шефовете си на дъното, че вече се намира в Космоса. Последния аудио сигнал от тях е вече преведен от малкото останали учени сред Малките същества и той гласи:

- Тате, тате, какво е това гнусно нещо излязло на плажа?
- Бе настъпи го, какво ме питаш?!

Така загиват хилядолетните цивилизации из Млечния път :)

Коментари