Бавно българският народ се превръща в едно подивяло племе

През последните двайсетина години ставаме свидетели, как част от българската нация деволюира с ускорени темпове от народ в диво племе. Това се случва благодарение на два успоредно течащи процеса.

- Исторически изменения, в които част от една общност престава да споделя натрупани през годините културни, политически и морални ценности, като свобода, толерантност, гостоприемство, трудолюбие и демокрация, превръщайки в свой тотем тиранията, омразата, мързела, тарикатщината и путинолюбието на фона на един повсеместен кич, превзел дори част от изкуството. Много народи през човешката история са угаснали така, а Алеко сякаш предвиди нашето бъдеще.

- Биологични изменения, състоящи се от чисто мозъчни мутации, дължащи се на десетки поколения от нашите предци, за които пасенето на овци и кози в планините е била основна дейност, а писаното слово -терра инкогнита. Явно теорията на Дарвин, че еволюцията се състои главно от успешни мутации тук не важи и днес има странна деволюция в човешкия български род. Защото, когато поставиш бай Ганьо в една що годе нормална обстановка, дадеш му свобода и възможност за развитие, той е способен да те напсува и да те унищожи, ако трябва, защото си иска комунизма, когато стругарите (като мен) взимаха повече пари от професорите в университетите. Същевременно той е сигурен, че когато отиде в някоя западна държава, като мияч на чинии или гледач на стари хора, тя е длъжна да му осигури максималната заплата. Е, не е! Иначе на него въобще му е през уя, какво се случва в родината му и отказва да гласува, дори когато се е върнал обратно, защото вече може да изкарва по-добри пари тук.

Как се казваше това биологично недоразумение? Homo Sovieticus ли?

Ю. Александров

Коментари