След инвазията си в Украйна Русия загуби морета, които смяташе за свои

Понеже Путин заговори отново за Черно море, като за прастаро руско езеро в поредната си „историческа“ реч, то нека да видим нагледно, дали това е така днес. На първата карта пределно ясно се вижда, че излаз на Черно море имат три държави, членуващи в НАТО (в тъмно синьо) и три държави, съюзници на НАТО (в светлосиньо). На нея се виждат и окупираните от руснаците територии през последните тридесетина години в Молдова, Грузия и Украйна и не случайно тези държави са се превърнали напоследък в откровени руски врагове.

Но нека погледнем и към Балтийско море -другото вътрешно езеро, което допреди повече от 30 години си беше направо собственост на болшевишка Русия. На втората карта днес можем да видим, че бившите съветски републики Литва, Латвия и Естония са отдавна членове на НАТО, а само месеци след руската инвазия в Украйна две традиционно неутрални държави в околността се присъединиха към Северноатлантическия пакт без да се замислят много -Финландия и Швеция. Последната все още де юре не е членка, заради някакви тъпи претенции на орбанова Унгария и ердоганска Турция, но тя де факто е член. Картата нагледно ни показва, как заради един имперски мерак за украинките земи днес Русия загуби и Балтийско море, докарвайки си хиляди километри морска и сухопътна граница с обявения уж за враг НАТО.

Това може би едно от най-големите падения за руската държава, която в поредния си имперски напън си докара нови врагове по своята граница.




Коментари