Как руските окупатори се превърнаха от агресори в "защитници"


Според картата на ISW от днес това са изградените руски полеви укрепления на Южния фронт в Украйна. Всяко триъгълниче отбелязва окопи, бункери и противотанкови съоръжения, изграждани упорито от окупаторите през последната година. Отделно има и минирани полета и пътища водещи на юг. Зад тях и летища. Явно нашествениците добре са се приготвили да се отбраняват, защото не можаха за година и половина дори да окупират изцяло ония украински територии, които анексираха на хартия в собствената си Конституция преди месеци. Сега за тях целите територии на Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска области би трябвало да бъдат руска територия, но реално не стана така както я мислеха.

Питам се, ако 140 милионна сатрапска Русия, не успя да завземе 40 милионна Украйна за 18 месеца и в момента се е окопала, с надежда да запази, каквото там е завзела, що за велика сила е това?! Освен това се питам, украинците луди ли са, че да нападат оттам, през най укрепения рашистки фронт? И отговорът е ясен - луди са. Какви могат да бъдат, след като се противопоставиха на руския агресор още в първите дни на войната и го накараха дори да се изтегли само след няма и два месеца от Киевска, Черниговска и Сумска области. По късно го изритаха и от Харковска област, и от десния бряг на Днепър в Херсонска област. Още повече са луди, защото осъществяват атаката си без въздушна подкрепа.

Не клекнаха и не поискаха мир пред превъзхождащия ги в пъти враг в първите дни на агресията, а просто се биха с каквото разполагат и така заслужиха уважението и военната помощ на целия цивилизован и свободен свят.

Мисля си, че ако днес не бяхме в НАТО и утре фашистките войски на Путин осъществят успешен десант на българския бряг и тръгнат към Велико Търново например, какви морални уроди ще ги посрещат с хляб и сол, а главнокомандващият на българската войска, и президент на България след няколко бомбардировки над наши градове, ще моли Путин за преговори, понеже няма да иска „ескалиране на конфликта“ чрез оръжия изпратени за българската войска от Запад.

Но тук има и един друг момент, чисто цивилизационен, и това е способността да различиш президента автократ и тиранин в Кремъл, който от 23 години управлява Русия чрез разни хватки в законодателството там, създадени специално за Него от президента Зеленски, който е избран за президент на честни избори и управлява страната си едва от четири години. Най-срамното за България обаче е, че мнозина хора тук много добре разбират тая разлика, но въпреки това предпочитат да са роби на някакъв източен тиранин вместо да бъдат свободни хора. А последното се избива от главите им само с бой или образование. Предпочитам второто, защото при него всичко се случва по-бавно, но за сметка на това има ефект за поколения напред.

Ю. Александров

Коментари