Европа от миналото и Европа от настоящето

На 2 октомври 1938 г. полските войски нахлуват в Чехословакия, за да окупират чехословашкия град Тешин и околностите му, и то само ден след като нацистките войски нахлуват в Чехословакия за да окупират чехословашките Судети. Поляците не са знаели тогава, че докато помагат на нацистите, само след 11 месеца тираните ще дойдат и при тях, когато тяхната територия ще бъде поделена за около месец между двама диктатори от Изток и от Запад, а полския народ ще преживее поредица от кошмари продължила половин век.

Днешна Полша обаче явно си е направила някои исторически изводи и този път не се стреми да използва слабостта на своя съсед, за да си възвърне някакви свои „исторически територии“, а прави точно обратното, помагайки с оръжие на украинците, защото знае, че днешният агресор трябва да бъде наказан по някакъв начин и за предпочитане е с оръжие, защото автократите и тираните само от това разбират. Не от санкции или преговори.

За това Европа днес е толкова различна, отколкото беше преди 80 години, преди век, преди 300 години, преди 1000 години. Днес германците не се стремят с оръжие в ръка да си върнат Елзас и Лотарингия, Кьонигсберг, северната част на Шлезвиг-Холщайн или полска Силезия. Днес Нидерландия не иска да си възвърне цяла Белгия. Днес Испания не иска да превземе Португалия, нито Австрия иска да си върне старото величие, като нападне всички свои съседи. Дори и Унгария не напада Румъния за да си възвърне Трансилвания, а датчаните не воюват с норвежците за да си възстановят някаква своя стара държава. Шведите пък не им и минава през акъла, че могат да си върнат някакви свои „исторически земи“ на територията на балтийските републики и Германия. България пък не иска да напада Сърбия, Македония и Гърция за да присъедини към себе си едни отдавна населени от българи територии -Западните покрайнини, Македония и Беломорието.

Това е Европа -континент отдавна отказал се от старите вражди, защото е разбрал, че от шибани войни няма никакъв смисъл.

Но от Изток се надигна отново една тиранична Империя, която е заседнала ментално в средата на 19 век и която иска да ни върне векове назад, ползвайки оръжието, войната и една отдавна овехтяла идеология, преоблечена просто в нова премяна. За учудване на тая империя, този път цивилизованият свят реагира правилно и сега тя не знае, как да се измъкне от агресията, която предприе по някакъв достоен за нея начин.

На първата снимка: полски войски нахлуват в град Тешин, Чехословакия на 02.10.1938 г.


На втората снимка: Границата между град Чешки Тешин и град Полски Чешин днес. Просто една бяла линия, която всеки обикновен човек може да премине, без непременно да е яхнал танкове.

Ю. Александров

Коментари