Два паметника в Лакатник -два свята

Първата снимка е на паметника на загиналите през Балканската и Междусъюзническата войни жители на с. Лакатник, издигнат през 1915 г. в същото село. Простичък, човешки и някак затрогващ. Вижда се, че е поддържан с любов от местните хора.


Втората снимка е на паметник, който се намира от другата страна на дефилето, на около 4 километра по права линия и стърчи над високите скали при с. Гара Лакатник. Издигнат е в памет на четирима души загинали на това място по време на Септемврийския бунт от 1923 г. Построен е по време на комунистическата диктатура и носи всички атрибути на тоталитарен паметник -висок е около 15 метра, излъчва студенина и някаква грандоманска хеопсщина, окичен е на върха с огромна петолъчка и кара човек да се чувства някак малък, стоейки долу под комунистическия знак отгоре. Явно това е била и целта на създателите му.


Това може би е един показателен пример на местна основа за различните видове паметници, създадени из България в памет на загинали за идеите си хора. Едните са построени в памет на жертвалите се за Родината си българи, другите са просто вид монументална тиранична пропаганда. Имам неприятното чувство обаче, че вторите са повече, отколкото първите.

Снимките са от октомври, 2020, когато обикалях из тия места след дълго отсъствие.

Ю. Александров

Коментари