За Теренций Нео и съвременните теренции


В началото на I в. пр. Хр. новобогаташите от средната класа в Римската империя се стремели да изглеждат в очите на своите съвременници най-вече като грамотни, а не като заможни. Навярно защото умението да четеш и пишеш е било по-голяма ценност от натрупаните пари. А и само по себе си водело до извода, че не си кой и да е все пак.

Портретът на пекаря Теренций Нео и неговата съпруга в техния дом в Помпей ни показва много ясно това. Фреската е намерена в тяхната къща в регион VII на днешния археологически парк в града и ни дава рядката възможност да се докоснем до обикновените хора на Помпей през потока на времето. Това са съпрузи от средната градска класа, които стоят малко недодялано пред четката на художника, опитвайки се да се представят, като някакви интелектуалци, единият държащ ротулус, а другата стило и восъчна табличка -все неща издаващи грамотност. Друга съществена информация, която можем да почерпим от портрета, е че помпейките от онова време явно не са си скубали веждите между очите, за разлика от помпейците, но това е друга една тема :)

Но както и да се надсмиваме от съвременна гледна точка над този опит на едни древни пекари да се представят за интелектуалци, това може да ни говори само едно -по онова време стремежът към образование е съществувал наистина и е бил мечта за всеки сдобил се с малко повече пари.

Ако трябва да сравня тая фреска от преди 2000 години с множеството съвременни снимки шестващи из социалните мрежи на фукащи се със скъпите си лимузини, басейни, вили и луксозни почивки объркани хорица, то бих казал, че Теренций Нео определено печели.

Защото парадира със Знание, а не с ѝмане.

Ю. Александров

Коментари