За дивашкия български национализъм и рекламите



Какъвто е рекламопотребителят, такъв е и рекламодателят във Фейсбук. Явно мечтата на всеки български „патриот“ е да си закичи лика на Левски на горнището на анцуга, а на долнището му, близо до оная му работа, да има цитат на великия българин.

Тая дивашка националистическа истерия в България взе да придобива водевилни измерения, честно. Повечето от българите прегръщат национализма, както изповядват и Православието -ритуално, показно и с голяма доза шаманизъм, което пък ме навежда на мисълта, че огромна част от този народ просто е поел по пътя на деволюцията.

Аз разбирам, че обикновения човечец, който не е доволен от своите собствени постижения в живота си, търси неистово начин да се прикачи към някаква група (нация, стадо, религия), щото иначе ще си остане все така тъп и прост, дори и в собствените си очи. Търси, както всяка овца, своето стадо и най-вече своя Пастир. Затова той се припознава с големите българи от историята ни и си мисли, че след като ги лепи по облеклото си, приключва със своите ментални проблеми. Това обаче е една назаем взета гордост. Открадната...

За 60 лева.

Ю. Александров

Коментари