България-Русия-Иран. Връзката е възможна



Само няколко дни след като в Иран ислямистката власт екзекутира мълниеносно втори участник в протестите там, в Техеран пристигна главния прокурор на Русия за „обмяна на опит“. Сега, кой точно ще дава повече съвети и кой ще ги получава е неясно за мен. Дали ислямските шиитски терористи ще съветват руските православни терористи или обратното? Най-вероятно ще тече обмен на идеи, как по-находчиво и тотално да мачкаш собственото си население.

Без да искам се сещам за едно друго посещение на друг един руски главен прокурор, когато той пристигна в България преди 5 години за да „обменя опит“ с българския главен прокурор и дори министър-председателя Бойко Борисов се срещна с него. Дори подписаха някакви споразумения за противодействие на тероризма и за стимулиране на туризма. И това три години след като Руската федерация беше анексирала Крим! Ако не беше толкова тъжно, щеше да е смешно...

Там обаче някъде е заровено кучето, щом поредица от български съдилища днес упорито отказват убежище на бягащи от терора на Путин руски граждани, а други са готови дори да ги екстрадират единствено по искане на руската прокуратура. Да, да, знам, че на думи у нас съдът е разделен от прокуратурата. И в България и в Русия е ужасно разделен...

И за да затворим кръга Русия-Иран-България, ще добавя един ирански гражданин, приел християнството, който преседя почти два месеца в български арест, само защото аятоласите го бяха обявили за международно издирване.

Имам чувството, че ако утре и Северна Корея си поиска някой свой гражданин обвинен от тамошната прокуратура за незнамсикакво си, някои български съдилища ще откликнат с възторг.

И понеже не следя в подробности нещата по тая тема се питам: Днес между Република България и Руската федерация съществува ли споразумение за екстрадиция и ако все още съществува, някои наши политици и висши магистрати не ги ли е срам? Съществува ли такова и с Ислямска република Иран или и там трябва да се срамуваме?

Ю. Александров

Коментари