Как 140 милиона руснаци не могат да победят 40 милиона украинци вече 6 месеца


Нали не сте очаквали, че въоръжените сили на Украйна ще се впуснат в безсмислена фронтална атака срещу укрепените руски позиции на юг, без да щадят живота на своите войници? Това последното го могат само руснаците и в исторически план монголите ... Не случайно, когато чух разни подмятания онзи ден за началото на някаква тотална украинска атака за освобождение на Херсон, си замълчах.

Мисля, че украинците в момента карат руснаците да си изхабят боеприпасите на десния бряг на Днепър, след като преди това те отрязаха възможностите им за снабдяване, чрез бомбардировки на главните мостове, свързващи ги с основните руски сили от другия бряг. HIMARS-сите пък ще продължават да целят точно понтонните мостове, които руснаците се опитват да монтират през реката, за да прекарат някое и друго въоръжение оттатък. Същата съдба ще продължава да сполетява руските военни складове по-дълбоко в руския тил, намиращ се на украинска територия, карайки окупаторите да разтеглят снабдителните си линии до положение, в което всеки опит за прекарване на по-големи количества боеприпаси се превърне в чисто самоубийство.

Предполагам, че до седмица-две такива редовни и точни „ужилвания“ ще дадат резултат, но пък в това време окупаторите ще бомбят наред украинските градове около фронта, изпаднали в безсилен имперски гняв. Докато накрая проявят поредния си „акт на добра воля“ и не се оттеглят, защото няма да има с какво да стрелят.

Забравяме обаче политическата страна на чисто военните действия, при едно евентуално освобождаване на Херсон, и как това ще се отрази на кремълския сатрап. Някои западни анализатори казват, че падне ли Херсон, пада и Путин, но аз не съм съгласен, взимайки предвид ужасната пропаганда, която цари днес в Русия, която е способна да превърне всяко поражение в чиста победа. Помните Гьобелс, нали?

Какво говоря, ако защитниците на Украйна утре опрат до границите на банановите руски републики и до Крим, в руските държавни медии това ще бъде отразено просто с поредната „победа“. Защото единственото, което могат напоследък официалните власти в Русия е да лъжат на едро. Още от началото на годината, когато няколко западни разузнавателни служби предупреждаваха публично, че Путин ще нападне Украйна, а русофилите навред по света се надсмиваха над подобни прогнози.

Накрая само бих добавил, че първоначално планираната „тридневна“ военна операция за превземането на Украйна така или иначе не се състоя. Руснаците копираха директно това от нацистите през Втората световна война, които с танкови остриета проведоха един блиц криг и превзеха почти цяла Западна Европа. Това явно руснаците не го могат. Но не могат и да разберат, че войната се води вече по друг начин. Във военните академии на Русия, да бяха чели повече американски генерали...

Ю. Александров

Коментари