Честит 9 май, роби



За „историческите руски земи“ говорил днес Източният сатрап на парада по случай Деня на Победобесието от трибуната на мумията на Ленин, явно имайки предвид територията на една съседна страна, която всячески се мъчи да се освободи от руското влияние през последните години (особено след анексията на Крим) и която днес е подложена на невиждана в Европа след Втората световна война тотална и варварска агресия. Ако надникнем в руските учебници, ще видим обаче че има и други т. нар. „исторически руски територии“, като балтийските държави, Задкавказието и Централна Азия, та дори и Аляска.... Питам се, коя държава след това ще е следващата?! Знам, че няма да е САЩ, понеже руснаците през цялата си история воюват с по-слаби държави от тях. Или, ако воюват с по силни, загубите им са едно към пет в полза на противника.

Въобще тоя лаф „исторически земи, които трябва да си върнем“ е един нещастен националистически повик от миналото, който днес се мъчи неистово да промени основите на европейската архитектура за сигурност след последната световна война и последващото разпадане на СССР, стояща върху ненарушимостта на съвременните държавни граници.

Ако днешните европейски лидери следваха опасните и психопатски мисли на Путин и неговата псевдо логика, то тогава:

- Германия щеше да си поиска Източна Прусия от Русия и Полша, Елзас и Лотарингия от Франция, Судетите от Чехия и южните датски територии.
- Финландия щеше да си поиска Карелия и земите на север от Петербург.
- Унгария щеше да си поиска Трансилвания и украинското Закарпатие.
- Италия щеше да си поиска Корсика и Малта.
- Ирландия щеше да си поиска Северна Ирландия.
- Испания щеше да си поиска Гибралтар.
- България щеше да си поиска Западните покрайнини от Сърбия и цялата държава Северна Македония, Северна Добруджа от Румъния, одринско от Турция и беломорието от Гърция.

Какво тогава щеше да се случи с Европа? Навярно щеше да се върне назад с поне четири века (какво говоря, със стотина години даже) когато всички са срещу всички, но с много по-унищожителни оръжия оттогава.

Привържениците на тоталитаризма и „здравата ръка“ в България и по света обаче това ги кефи. Те обичат да са командвани от някой, както по време на комунистическата диктатура и да се обличат във военни униформи днес, защото не могат да ръководят себе си в обикновения живот, а най лесно е да се припознаят в някакво неприятно източно стадо. Те не разбират, как работи представителната демокрация и май никога няма да я разберат. Повиците на Путин създават у тях непонятна радост и екстаз от това, че са едновременно руски и български „патриоти“. За това и обичат днешна путинска и агресивна Русия, която ще следват още поколения наред, посредством обърканите си наследници си, които възпитават в антидемократичен дух. А, ако утре Путин пусне ядрени ракети над Украйна, те ще приветстват и това.

В последния век западните европейски страни (особено англосаксонците) се отказаха доброволно от империалистическото си минало, в името на някакъв мир, но днес Русия няма моралните сили да направи същото. Защото, ако го направи ще загуби себе си...

Та, честит 9 май, роби... И честит 9 май, европейци...

Ю. Александров

Коментари