Възходът на лумпените в епохата на Интернет и краят на истината



Един от основните проблеми в развитието на човешкия вид през цялата история е бил, че хората са нямали достъп до цялостна и бърза информация за случващото се по света и така те са можели да бъдат манипулирани от антични политици, средновековни феодали, източни сатрапи, национал-социалисти, комунисти, популисти и най-обикновени тирани.

Днес обаче, когато почти всеки жител на Земята е осведомен за онова, което се случва из планетата ни, има досег до всички научни постижения, до цялата литература създадена от човешкия вид и може да зърне най-големите произведения на изкуството с няколко клика на мишката се оказва, че проблемът се корени в неспособността на повечето индивиди да отсеят и осмислят това огромно количество информация.

Не случайно последните няколко десетилетия бележат невиждан до сега ръст на маргинализираните групи. Като започнем от съществуването на почитателите на плоската земя, вярващите в магии и суеверия, антиваксерите и астролозите та стигнем до патриотарите, популистите и почитателите на тиранични диктатори, които нападат безнаказано съседните си държави. Да, знам, че някой ще каже, че така е било през цялата човешка история и съм съгласен с това, но днес подобни хора вече са получили силен микрофон в социалните мрежи, намират се един другиго лесно из интернет и черпят сила помежду си в разпространението на откровени лъжи, които за тях са откровена и свята истина. И така основната човешка свобода на словото се превърна в свобода на лъжата.

Но така е. Не само бедността по света поражда лумпени, но и суперсоциалните държави, които позволяват на всеки потомствен безработен да живее без да се притеснява за храна и жилище. А когато човек изгуби инстинкта си за оцеляване се раждат чудовища.

Бях чел някакви научни изследвания, според които индексът за интелигентност сред населението в развитите държави като общо спада, но пък се повишава сред учещите във висшите училища. От друга страна пък, други изследвания допълват картината и според тях хората с по-ниско IQ се размножават в пъти повече от онези с по-високо, и то не само в развиващите се страни. Следвайки тази логика ще се окаже, че Дарвин е бил абсолютно прав.

Което за пореден път ни доказва, че видът Homo Sapiens не е толкова Sapiens, колкото учените го изкарват :) Дори си мисля, че при него са се обособили два-три подвида, които все още си приличат един с друг на външен вид, но не и в използването на сивите си клетки, затворени в кухината на черепа.

Явно ни чакат нови „интересни“ времена, които дано не доживея. Предпочитам да си умра щастлив и в неведение за „прекрасното“ ново бъдеще, което очаква човешкия вид...


Ю. Александров

Коментари