Какво предстои в Украйна...



Явно боевете в Украйна бавно и постепенно ще деградират към тотална война, особено от руска страна, чиито генерали виждат, че планираният от сатрапа в Кремъл блицкриг не се осъществява, къде поради руско безхаберие, къде поради това, че никой не посреща нашествениците с хляб и сол, а обикновените украинци, или се въоръжават, или излизат невъоръжени пред танковете на агресора. А това само прави този народ още по-симпатичен в очите на цивилизованите хора по света, които гледат ежедневно из конвенционалните и социални мрежи, какво се случва там - поредната битка в световната история между Давид и Голиат още от времената, когато свободните гръцките полиси се бранели против многомилионната сатрапска Персийската империя...

Разбира се, ожесточението ще бъде двустранно и едва ли вече ще виждаме по разни видеа пленени русначета, които биват разпитвани благожелателно от заловилите ги украинци, ядейки, в най-лошия случай, по някой шамар. След руските удари по редица цивилни обекти (предполагам случайни) тия руски, почти деца, явно ще ги виждаме вече в ковчези.

Предполагам, че след няколко дни ще започнат и откровените военни престъпления и от двете страни, а руснаците ще се сетят най-малкото да започнат да унищожават излъчвателите на мобилните оператори, че да не може обикновените украинци да качват клипове в интернет за техните извращения. Сривът на цивилните телекомуникации пък ще доведе вече до нечувани от втората световна война зверства. После пък руснаците ще започнат да спират водоснабдяването и електроенергията на все още свободните селища, за да притиснат украинците чисто биологично, а не само с танкове, ракети и самолети.

Войната ще бъде тотална най-малкото, защото Путин вече не може да си позволи да изтегли войските си, без преди това да обяви някакъв вид победа, която да го представи в очите на повечето от неговите поданици, като победител. Или поне да вземе Киев, че да се отсрами. Но кой съм аз, че да предвиждам действията на Путин?! За това си има квалифицирани психиатри...

От друга страна тоталните икономически санкции, които вече наложиха над Русия всички свободни страни по света няма да дадат по-сериозен резултат в поне близката година, доказателство за което са санкциите срещу аятоласите в Иран, дебелото човече в Северна Корея, кастрова Куба и откачения Мадуро.

Ако първите оръжейни доставки за Украйна започнат от сухопътната ѝ граница със страни от НАТО, то това би трябвало да се случи буквално още утре, защото не се знае, дали руските танкови колони няма да стигнат до там и да блокират пътищата, особено като имаме предвид каиновото беларуското участие в целия този позор.

Явно накрая единственото спасение за украинците, ще е установяването на някакви въздушни коридори за Киев и по-големите украински градове, подобни на онзи, който бе организиран за Западен Берлин през 1948-1949 г. Но пък за това се искат топки. Защото тоя път ще се доставя оръжие, а не само храни... Освен това Западът ще е необходимо да осигури свободен интернет на територията на Украйна посредством наличните частни и военни спътници, защото нагледните кадри за руската инвазия са си половин победа.

Искрено се надявам руската инвазия в Украйна да приключи до около седмица време и всичките тия мои предвиждания да не се случат, а всичко да завърши с някакво мирно споразумение, но не съм оптимист. Особено, след руския целенасочен обстрел над жилищен комплекс в Харков и то точно, когато се водеха мирните преговори в Беларус.




Ю. Александров

Коментари