Поглед от високо от пазара на Траян в Рим





07.07.2021 г.

Тук се намирам в най-голямата жега в Рим от около 35 градуса, без повей и от ветрец и с мъчителна висока влажност. Тогава бях на границата да припадна, но пък предвид мразовитите сутрини в София напоследък, взе да ми става отново мило за Вечния град от миналогодишния жарен римси юли.

Поглеждам над центъра на Рим от върха на Траяновия пазар, построен около 100-110 г. от Аполодор Дамаски. Тази сграда може с увереност да бъде наречена и първия мол в Европа. В долните етажи и днес могат да се видят поредица от отделени помещения, където търговците са си продавали стоките. Според някои историци пазарът е бил ползван също и за административни функции, но това е традиция за римляните, които още по времето на републиката са съвместявали на едно място търговията наред със своите държавни и съдебни институции. Като например базилика Емилия и базилика Юлия на Римския Форум.

Представяте ли си... Помещение, в което продават зехтин, в съседното -керамика, в следващото -вино, а в четвъртото например се намира канцеларията на цензурите -най висшите магистрати в тогавашния Рим :) Това само римляните са го можели! Но пък и по времето на Траян прастарата римска демокрация отдавна си е отишла на кино, или по-точно на театър, ако трябва да бъда в крак с тогавашното време...

Ю. Александров

Коментари