Путин вече съвсем полудя



Онзи ден Русия постави списък с условия за започването на преговори със западните съюзници за Украйна. Сред тях най-набиващите се на очи са следните:

- Право на руско вето върху присъединяване на Украйна към НАТО.
- Премахване на всички американски ядрени оръжия от територията на Европа.
- Оттегляне на натовските сили от Полша и балтийските републики.
- Забрана за пращането на допълнителни съюзнически войски и оръжие в страните, които преди май месец 1997 г. не са били членове на НАТО.

Освен, че са скандални по своята същност, тези искания представляват и една своего роля декларация от страна на Кремъл, че не признава суверенитета на източноевропейските страни, както и на тяхното право да взимат мерки за своята защита, както те намерят за добре.

Нещо повече. Исканията са показателен пример за все по-ескалиращата имперска войствена идеология ширеща се сред управленския руски елит, според която Русия възприема за пряка заплаха всеки съюзнически войник разположен не само в т. нар. „близка чужбина“ (термин с който путинския режим нарича бившите си колонии от времето на СССР), но и в днешните европейски страни от Източна Европа.

Най-тревожното обаче е, че навярно вечният президент-диктатор на тази страна Владимир Путин вече е започнал тотално да изперква, така както не един самозабравил се тиран през човешката история. Днес той обвинява НАТО именно в това, което той е извършил спрямо свои съседи -окупацията от руски войски на части от независимите Молдова, Украйна и Грузия.

Лошото в случая е, че зад побъркалия се тиранин стои свръх въоръжена армия, която му вдъхва увереност, че всяка негова налудничава мисъл е плод на някаква трезва преценка за действителността. А този филм Европа вече го е гледала. Не само гледала, но и изстрадала с цената на милиони жертви.

И ако утре избухне мащабна или дори нова локална война, единственият виновен за това ще бъде Путин, а не държавите от НАТО и техните съюзници, които целят просто да се защитят от голямата източна сатрапия на изток. Особено източноевропейските, които в близкото минало са преживели години на руска окупация и унищожение на основните човешки свободи там.

Ю. Александров

Коментари