За Кирил Петков, авгиевите обори и Закона

Когато Херкулес започнал да разчиства оборите на цар Авгий, те не били чистени от цели 30 години, но древногръцкият герой успял да ги изчисти само за един ден. Подобна експедитивност и безкомпромисност виждаме и в действията на един български министър, който с твърда ръка се зае да разчиства авгиевите обори на българската държавна икономика, потънали в екскрементите на няколко български правителства оглавявани от Бойко Борисов, че и на ония преди него.

Безспорно Кирил Петков е най-споменаваният човек в България през последните три месеца. И това е не само заради евентуалното му второ гражданство в момента на назначаването му, което би го определило като нелегитимен. Калната кампания срещу него беше подета още в мига, когато той започна, без капка колебание, да провежда реформи и преструктуриране в редица държавни компании, завзети от хората на ГЕРБ и ДПС. Компании чрез които в джобовете на приближените на властта изтичаха парите на данъкоплатците.

Разбира се собствениците на облагодетелстваните частни фирми не са никак доволни, че някой се опитва да прекъсне финансовите потоци за милиарди левове към тях. Те някак са свикнали да разчитат само на парите пуснати им от правителството и едва ли биха оцелели в една наистина пазарна среда. А последното може да създаде само и единствено група от хора по интереси, които в някои страни наричат мафия. В българския случай -мафия сраснала се с държавата на Бойко. А когато мафията се почувства застрашена, можем да станем свидетели на текущата безумна медийна кампания срещу един един човек, който им бърка в джоба. Не ми се иска да знам, какъв ще е следващия им ход, ако настоящият не проработи...

Действията на Петков показват една воля за бързи икономически реформи у един действащ министър, каквато не сме виждали още от времената на Иван Костов. Дори е по-добър от последния, според мен. Това го превръща в една забележителна личност в българския държавен живот -един от малкото, които не се страхуват да провеждат наложителни реформи, за да не се катурне накрая всичко. Този човек изпъква някак на фона на предишните ни управляващи, обзети години наред от ориенталската мудност на нищоправенето, наречена от тях „стабилност“ или, как беше... „ред в хаоса“.

Не съм юрист и едва ли мога да се произнеса, кога всъщност Кирил Петков е загубил канадското си гражданство. Дали в момента, в който е връчил волеизявлението си на канадските власти, или в момента когато канадските власти са го обработили. Тук е ясно, че трябва да се произнесе Конституционният съд, ако искаме законите у нас да се спазват. Заради това и не мога да взема страната на нито една от двете побеснели страни, които спорят до полуда, следвайки фенските си пристрастия. Но дори и най-добрия трябва да бъде премахнат от изпълнителната власт, ако не отговаря на законовите изисквания. Това е принцип още от Римското законодателство.

Вече си мисля, че ще е по-добре Кирил Петков да подаде оставка и да създаде някаква политическа структура, чрез която да се яви на следващите избори. Така Демократична България ще има най-накрая свестен съюзник, а Кирил ще обере гласовете на ония, които са десни, но така или иначе не харесват бившия комунистическия съдия и прокурор Атанас Атанасов, центриста Христо Иванов и ония, зелените, поради някакви си свои причини.

Знам само, че ако изпуснем днес такъв качествен човек като Кирил Петков, който доказа, че е независим от политическите клики, втори ще намерим трудно в следващите 30 години.

Явно тук трябва и да спомена, че някои хора в служебното правителство са ми ужасно неприятни и най-вече тоя Бойко Рашков -един прост комунистически следовател, възхваляван от някои десни, само защото се опитва да унищожи тъпанарщините на Бойко. Не става така...

П.П. Досега нарочно се въздържах да коментирам Кирил Петков, но ето, дойде времето, след 100 дни власт...

Ю. Александров

Коментари