Всъщност това е част от демокрацията

Още от времената на Цицерон, че и на Перикъл древните народни събрания са били не само място на сблъсъци между идеи, но и място където хората можели да избират бъдещето си. Дори място където можели да се напсуват добре. Място където всеки член на общината е имал правото да заяви своето мнение и е имал правото да обвини управляващите за всички техни действия.

За това и ония хорица, които не разбират днес, що е то демокрация, предпочитат едно бозаджийско Народно събрание, в което парламентарните групи да са съставени главно от безлични хора, подчинени на новите тирани, пък били и те просветени. Опс обърках се... Просветени тирани днес в България няма. Има само оправячи като Станислав Трифонов, Бойко Борисов, Ахмед Доган и тая от БСП, как се казваше дамата...Корнелия ли? Сигурно всички от прастария римски род на Корнелиите се обръщат в гробовете и погребалните си урни, виждайки какви ги твори тая българска жена, носеща по случайност това известно име :)

Да, днешните членове на българското Народно събрание по нищо не се различават в своите страсти от древните членове на Еклезията в Древна Атина и на Комициите в Древен Рим. Сякаш не хиляди години ни делят от тях, а дни...

Но това е лицето на парламента в една демократична държава -в него се спори, вика се, крещи се, търси се истината... Не както в онези български парламенти през последните десетина и повече години, които бяха превърнати от Бойко Борисов в един придатък на изпълнителната власт, подпечатващ безропотно предварително взетите от нея еднолични решения. И най-вече от послушковците от парламентарната му група, чиито гласове той наскоро ги предлагаше, сякаш са домати на Женски пазар.

Като гледам новите народни избраници на Слави обаче, май нещата и там няма да бъдат много по-различни...

Ю. Александров

Коментари