Как един римски сенатор изплаши цяла една източна армия.

 

Един от най-добрите примери за това, доколко древните римляни са избягвали войната по времето на Римската Република, а само са пресирали враговете си, разчитайки на предишни свои победи, е когато сирийският монарх Антиох Епифан нахлува през 168 г. пр. Хр. в Египет за втори път. А египтяните помолили естествено римляните за помощ...

По това време всички в Средиземноморието молели римляните за помощ от разни местни тирани...

За учудване и на двете враждуващи страни Рим изпратил на помощ на египтяните... само един сенатор -Гай Попилий Ленат. Сенаторът се срещнал сам със сирийската армия близо до Александрия. Антиох се надявал на доброто си познанство с римляните, защото бил изкарал десетина години и повече в Рим, като заложник, и очаквал да си говорят със сенатора някак на „ти“ и на латински.

Ленат обаче му връчил директно указа на Римския Сенат, според който източния монарх трябвало да се разкара незабавно с войската си от Египет. Антиох милозливо помолил за малко време, в което да се посъветва със съветниците си.

Предполагам, че на Ленат му е писнало накрая от разните източни шикалкавения на сирийския владетел и затова в един момент очертал с една пръчка кръг в пясъка около цар Антиох и му заявил, че не може да я престъпи преди да даде отговор на Рим!

Накрая Източният монарх си оттеглил войската, защото се е уплашил само от един римски сенатор. Зад когото обаче е стояла цяла една римска демокрация...

Ю. Александров

Коментари