Живеем в обикновен социализъм


Четох днес някакво сърцераздирателно писмо до депутатите, изпратено от няколко организации на „филмовите дейци“ (каквото и да значи това), които протестират срещу поправките внесени в законопроекта за филмовата индустрия. Спрях да го чета още по средата, защото ми стана ясно, че тия хорица се страхуват, че ще изпуснат държавната субсидия. И най-вече спрях, защото съзрях, че отново някой иска да се добере до държавни пари, чийто произход е от моите данъци.

Излиза, че аз, данъкоплатецът, трябва да спонсорирам едни хора, които произвеждат един определен вид изкуство, защото тия изкуствоправители си мислят, че държавата по презумпция трябва да им дава пари за произведенията им, в повечето случаи бездарни и ужасно скучни. Тук включвам естествено и частните телевизии. В тоя ред на мисли и аз бих поискал от „общите“ пари на данъкоплатците, за да може държавата да ми осигури свободно време от година-две, в които да напиша първия си невероятен роман. Предполагам, че 50 000 лв ще ме устроят :)

Но не го правя, защото ми е някак неудобно и разчитам, като всеки един свестен човек, на парите, които сам си изкарвам. Въобще това държавно харчене на пари за частни творения на изкуството създава само корупция и дундурка индивиди, които иначе не могат да живеят и творят без субсидии от Държавата. Не случайно повечето от българските режисьори са откровени левичари.

И не са само тия почитатели на държавното харчене и намеса в частния бизнес. Миналата седмица дочух за промените в Закона за автомобилните превози, според който Държавата определя минимални и максимални цени за таксиметровия превоз?! Питам се, каква е тази държава, която казва на фирмите, на какви цени да возят своите клиенти? Социалистическа най-вероятно...

Още по-предишната седмица пък Столична община се чудеше, как да компенсира парично онези родители, чиито деца не са успели да влязат в дотираните държавни детски градини. Т.е. не стига, че данъкоплатците плащаме за общински бавачки на техните деца, но и трябва да плащаме и за онези, които не са се доредили до тая екстра... Настоятелния въпрос към тия объркани хора е: Защо по дяволите правите деца, ако не можете да ги изгледате, а разчитате държавата да го направи с парите на другите?

Ако се върна още по-назад, се сещам и за безумното държавно харчене за санирането на частни апартаменти, които пак ние, данъкоплатците, платихме в един социалистически почин, който може само да създава готованковци и обикновени лумпени, а не достойни хора, които сами се грижат за своето бъдеще и своята собственост.

Лошото е, че тия политики се случват не само в България, но и навред из цивилизования свят, където бавно и постепенно се създават поколения от лумпенизирани граждани. А единствените сфери, в които бих приел пълно държавно финансиране са образованието, отбраната, вътрешната сигурност и инфраструктурата. За всичко останало е добре да положим усилия, за да може да не се превърнем в просяци.

Разбира се всичките тия социализми имат своите корени още от времето на античната Римската република, когато умерените реформи на братята Гракх създадоха дотирани цени за римския пролетариат по отношение на зърното (което явно не е било толкова лошо), а около столетие след това откровения и див немирник Публий Клодий Пулхер направо прокара закон, според който всеки римски римски гражданин имат право на определено количество безплатно зърно, което почти е стигало за изхранването на едно средно семейство (което пък е отвратително. Десетилетия след това, по времето на Август, получаващите тия безплатни хранителни дотации в Рим набъбват до 200 000 мъже от едномилионното  население, заедно с жените и децата. Което значи, че почти всяко древноримско семейство е получавало безплатно храна. Така се е родил и лумпенския пролетариат, който си е мислел, че държавата е длъжна да го храни непрекъснато и за вечни времена и е вдигал не едни бунтове, когато е нямало кой да му осигурява прехраната. Заради този лумпуниат общо взето загина и древната римска цивилизация.

Познато, нали?

Юрий Александров

Коментари

  1. И к'во? Пак Рим ни е виновен! Не стига дето затвърдил робския труд като най-основната производителна сила на обществото, ами и създател на лумпен-пролетариата. Мамка му и на Еней, от цяла Италия баш в устието на Тибър можа да акостира. Ама така е, когато човек се води от женски приказки (Сибила)... :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар