Има само две тоталитарни империи днес в света и това са Китай и Русия



Реално погледнато днес има две големи държави, които са основните врагове на свободата по света. Китай и Русия! Ако лидерите на ЕС не осъзнаят най-сетне това, то Западният свят го очакват доста „интересни времена“. Защото всички малки тирании, които репресират инакомислещите си граждани, като Куба, Венесуела, Иран, Северна Корея, Судан, Сирия, Египет, Турция и т.н. се вдъхновяват от тия две съвременни големи тоталитарни образувания и се чувстват все по-свободни, да си разиграват коня, както си искат. Западният „империализъм“ умря отдавна, защото накрая се отказа сам от него, но днес сме свидетели на един нов, тоталитарен империализъм, с много по-стари и човеконенавистни корени от „оригиналния“ западен.

В Русия тая тирания я наричат днес „суверенна демокрация“, макар, че всъщност това е само стара реплика на царисткия имперски автократизъм, а в Китай тая традиция е ужасно по-стара, нищо че носи днес новата дума „комунизъм“...

Преди дни, например, иранските аятоласи обесиха отвлечения от тях журналист Рухола Зам, само защото през 2017-18 призовавал на протести срещу шибаната теократична държава там. Преди това Мадуро във Венесуела фалшифицира изборите за пореден път. Наскоро китайските сатрапи пък измислиха да женят зорлем мюсюлманските момичета уйгурки за правоверни хански китайци, докато вкарват мъжете уйгури в специални концентрационни лагери на тая окупирана от тях територия. В „колонията“ Тибет комунистически Китай разселва все повече китайци от десетилетия насам с елементарна цел - превръщането на местните тибетци в малцинство. Това се отнася и за китайската провинция Вътрешна Монголия и за монголците. Пак тоя Китай заплашва свободен, демократичен и населен от китайци Тайван с окупация.

Русия пък отрови няколко руски дисиденти на европейска и своя територия, окупира част от Молдова, Грузия и Украйна и анексира директно Крим. Там, в Московията, слугите на Путин смазват всеки по-силен глас против Властта, а народите в Сибир, така или иначе не са се сдобили със своя независимост. Във Филипините Родриго Дутерте реши, че независимият съд вече е излишен и започна да разстрелва на воля. Руски войски от най-различен род навлязоха в управляваната от диктатора Башар Асад Сирия и го спасиха от погром. В същото време охлократора Ердоган разпрати войски в Северна Сирия и Северен Ирак. Прати войски и най-нова техника в Либия и Азербайджан, декларирайки съвсем уверено, че това е зона на влияние на Турция. С това обаче не се съгласиха Египет, Русия и Обединените арабски емирства... и въобще днешния свят започна да прилича на света преди Голямата война, с тая разлика, че днес кандидат играчите са доста повече.

Съществуването до ден днешен на тия две империи на Злото се основава не само върху вековния техен опит в превръщането на гражданите им в роби, но и на факта, че те са империи образувани не от отвъдокеански територии, а само от съседни заграбени от тях земи, населени с други народи, с които те имат сухопътна връзка. Това е помогнало за постепенното „усвояване“ на тия територии и обявяването им като част от „родината майка“. Но по същество това не променя факта, че Китай и Русия са колонизатори.

А не е ли време вече и те да се откажат от колониите си, както го направиха преди 60-70 години Западните демокрации?!

Юрий Александров


Коментари