Референдумите у нас могат да родят само популизъм и повсеместен идиотизъм

В четвъртък управляващото мнозинство прие предложението на национал-популистите от ВМРО, според което вече могат да се правят промени в Конституцията чрез референдуми, а не от Велико народно събрание. Това естествено ще доведе до ужасни последици за страната ни най-вече заради това, че по-голямата част от българското народонаселение е ужасно проста и неука и възлагането на нея на прерогативи от компетенцията на Велико народно събрание ще бъде опасно за цялото ни общество.

Въобще масовото въвеждане на референдуми (или т.нар пряка демокрация) в България е недопустимо, защото може да доведе до потресаващи куриози, като например 3000 лева минимална заплата (минимум :) ), тридневна работна седмица, мажоритарна избирателна система (по Слави), забрана на партиите (инициативен комитет) , забрана на хомосексуализма (по Волен), безусловен базов доход, задължителна казарма (по Каракачан), връщане на строителни войски за циганите, въвеждане на Вероучение и Народни танци в задължителната учебна програма, Народно събрание от 5 души, забрана на ваксините, обявяване на Бил Гейтс за персона нон грата, забрана на 5G мрежите, забрана на чиповете, напускане на НАТО, въвеждане на максимални цени за хранителните продукти и каквото още безумие там се сетите.... Или най-вече някой малоумник се сети да подложи на допитване -там фантазията ми е бедна.

Естествено няма да можем да се наслаждаваме дълго на тези и подобни „благинки“, защото до година-две държавата ще е колапсирала, а народното мнозинство ще се оглежда настървено наоколо, кого точно да обвини за поредната национална катастрофа, която самото то е предизвикало.

Тъй че внимателно с референдумите провеждани в условията на недостатъчна народна интелектуална мощ, защото охлокрацията е първата дружка на тиранията и идиотията. И няма нищо общо с демокрацията.

Юрий Александров
https://gledam.blogspot.com/

Коментари