Нима това е Отечеството в което искаме да живеем без да се срамуваме

Проблемът с въоръжените от държавата нейни слуги, които бият протестиращи хора не е само български и не е само съвременен. Той започва още в праисторически времена, когато самоуверени вождове създавали групи от свои въоръжени приближени, които да обират реколтата на останалите членове на племето и така да обогатяват шефа си и самите себе си. После проблемът истеризира във вече действащи абсолютистки държави, в които „приятелите“ на монарха вършели общо взето същите неприятни неща спрямо собственото си население, без да се съобразяват с някакви вече морални или узаконени норми.

Първият случай, когато това се случва в една наистина цивилизована страна за своето време е по времето на популара Гай Марий, който включва в древната римска войска нищите безимотни пролетарии, за да запълни липсите от имотни граждани в нея вследствие на дългогодишни войни. Още тогава тая войска се превръща от верни на Републиката граждани във вярна на ръководещия я Генерал маса поради елементарната причина, че новите войници нямали друг шанс за прехрана. Т.е. войската вече не била част от средната и висшата класи, които имали и други варианти да се прехранват, а зависела материално само от заплатата си като войници. Наемна войска, както се вика. Войници способни да избиват собствените си граждани, ако главнокомандуващият им каже, че това е редно и е нещо добро.

Да, едно време, в Римската република, не случайно е имало закон, който задължавал легионите да бъдат разоръжени преди да влязат обратно в Града. Този Закон защитавал гражданите от намесата на силоваци, които да му казват, какво да прави и как да гласува. След Марий и Сула обаче въоръжените войски вътре в Рим са си били нещо съвсем нормално. За да пазят властимащите популари или оптимати от гражданите.

В продължение на столетия в древната Римска република са съществували съдилища, които копираме и до днес, но за сметка на това там не е съществувала никаква организирана полицейска сила, която да изпълнява техните решения. И въпреки това Републиката, в продължение на векове, е оцеляла и не само оцеляла, но се е превърнала в най-голямата сила в Древния свят и еталон за правова държава, която копираме и до днес. Докато не идват наемниците...

Естествено днес това не може да се случи в една демократична държава, едно заради нарастването на населението, едно заради съпътстващото го нарастване на престъпността. За това и демокрацията си наема хора, които да се грижат за живота и собствеността на гражданите. Обществен договор, както се вика.

Но какво става, когато тая въоръжена сила не е морално подбрана и се превърне изведнъж в бухалка на една самозабравила се тиранична власт, която няма нищо общо със свободата и независимостта на индивида? Когато вземе да изпълнява заповедите на ориенталски сатрапи влюбени във властта и течащите богатства от Запад, само и само за да си запази заплатите, които няма как иначе да изкара, както и древните им римски колеги? В този смисъл олигарсите и държавните силови структури се оказва, че имат една и съща цел.

Това се е случвало не един път в историята. Те ще правят, каквото им кажат, дори ще стрелят срещу народа си, ако Господарите им наредят, просто защото са така устроени по начин, който не е помръднал в от родовообщинния строй насам, че и от времето на питекантропите.

Повечето обаче. Не всички полицаи са лекета и тая малка част от тях, които не са, скоро ще хвърлят палките и оръжието. Или пък някой ден дори ще го обърнат срещу тираните. И това се е случвало не един път през историята...

Заради това и заради факта, че по-голямата част от организираната престъпност в България е генетично свързана с МВР и е изградена от бивши и настоящи членове на тая силова държавна структура, точно заради това е необходимо тя да бъде закрита и основана наново. С нов състав, преминаващ през жестока цедка и с разкарването на десетилетни шефове от там...

Щото всички видяхме, как в последните години един бивш среден служител на МВР, бивш комунист, бивш шеф на мутренска фирма, слуга на висши мутри и с обща култура въртяща се около нулата успя да стане министър-председател на България. Той ли е примерът за всички днешни полицаи? Или за всички български граждани? 

И нима това е Отечеството, в което искаме да живеем днес, без да се срамуваме?!

Юрий Александров

Коментари