Да спрем опростачването на нацията, за да не загинем като държава

След като Борисов и Гешев подадат оставки, ще се наложи да изберем онези, които да прережат ужасното срастване на Държавата с олигархични групи, както и да намалят темповете на безподобното ѝ опростачване. Всъщност това последното важи не само за държавата, но, за нещастие, за огромна част от изстрадалата ни нация.

Ден след ден, година след година ставахме свидетели, как основни ценности биват подменяни, изтиквани, прогонвани от моралния свят на българина. Стотици висши държавни чиновници с интелект на молец наглееха и продължават да го правят всекидневно от телевизионните екрани, сякаш казвайки ни: "Не е нужно да си умен, за да се издигаш по йерархичната стълбица, важното е да си прост. И верен на патрона. Вижте мен!"

Но защо говоря само за чиновниците. Вижте онези, които са на преки изборни длъжности –народни представители, общински съветници, кметове… Малко свестни люде ще намерите и там. Ако някой случайно не е див простак сред тях, то е морално нищожество, готово да лиже гъ—ве, за да драпа нагоре. Или пък и двете. Самото наличие на подобни индивиди изпратени на длъжностите си от избирателите говори много и за интелекта на средната българска електорална единица и за нейната умствена и морална дегенерация. Така де, що за човек трябва да си, за да гласуваш за байганювци, русофили, ДС сътрудници или национал-социалисти от "Позитано"?!

Знам, знам, че навсякъде по света чрез избори до властта успяват да се прокраднат глупаци, кариеристи, нищожества и популисти, но тук при нас те са на тълпи. Просто преливат и вече са ни наводнили не само с нескопосаните си маниери, език и разсъждения, но се опитват да ни дават и тон в живота.

Та струва ми се че настоящите протести не са само срещу правителството, ГЕРБ и олигарсите, а и срещу всички Бойковци, Гешевци и Данаиловци, които са превзели държавата ни и се опитват да налагат извратения си светоглед на всички нас, нормалните хора. Естествено, колкото и да не им се иска на някои, байганьовщината не започна с управлението на Бойко Борисов, макар че тогава видимо се забърза. Неговото начало е поставено през един септемврийски ден на 1944 г. когато лумпените завзеха властта и започнаха да се размножават биологично и духовно.

Естествено много от избирателите вече толкова са се опростачили, че на всеки пореден избор си гласуват за стари или за нови простаци. Предполагам, че се припознават в тях…

Та, когато Бойко падне, следващите управници след него трябва да бъдат визионери, които да гледат в бъдещето поне 15-20 години напред и да имат куража да вложат огромни средства и усилия за реформиране на основното и средното ни образование. Но не в запазването на механичното и профилирано образование, а в създаването на такова което просвещава и създава от децата граждани, а не подчинени консуматори.

Защото малко остава простащината да премине оная чисто количествена граница, след която надеждата България да стане наистина свестна държава, ще умре завинаги.

Юрий Александров

Коментари

  1. Анонимен21 юли, 2020 13:21

    За съжаление, нашенския лейтенант Шмид има доста повече от тридесет сина...

    ОтговорИзтриване
  2. Добре звучи, но много теоретично. Кого конкретно имате предвид да бъде избран?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар