The Specials (Hors normеs) -един приятно изненадващ филм


Малко са филмите, които се запечатват в съзнанието ми, но знам, че този определено ще бъде един от тях. И то най-вече заради двамата режисьори и сценаристи Оливие Накаш и Ерик Толедано, захванали се със сюжет, който можеше спокойно да потъне във водите на посредствеността и излишния мелодраматизъм.

А темата е много податлива за това –двама мъже, евреин и мюсюлманин (изпълнявани от известните френски актьори Венсан Касел и Реда Катеб), грижещи се от 15 години за хора с аутизъм от едната страна и проблемни деца от гетата от другата. Единият е приютил в свои лични помещения около 40 младежи с тежък аутизъм, които здравните заведения навред из Франция отказват да приемат. Към всекидневните му грижи се добавят и двама здравни инспектори, които искат да затворят организацията му, защото нямала разрешително за тази дейност. Мюсюлманинът пък работи с криминално проявени деца, работещи като асистенти на аутистите, опитвайки се да осмисли някак живота им и да открие пред тях нови възможности.

Прекрасната актьорска игра извиква у зрителя съвсем други чувства от очакваните за филм на такава тежка тематика: учудване, радост, облекчение, яд, смях. И най-вече съпричастност към героите, които не страдат от някакви философски и интелектуални терзания, а вършат нещата, просто защото трябва да ги вършат.

И всичко поднесено с една иронично-хумористична нишка, опъната през цялата творба, която омотава в безмилостни възли евреи, мюсюлмани, болни, здрави, черни, бели, лекари, чиновници, полицаи…

От мен оценка 9/10 и то само заради една сцена, която ми дойде малко пресилена.


Юрий Александров
https://gledam.blogspot.com/




Коментари