Превъплъщенията на консерватизма в предисторическите времена :)

Как консерваторите са изглеждали в предисторическите времена :)

20 000 г. пр. Хр.

По това време консерватор се е наричал човек, който мрази огъня, върху който някакви членове на тайфата печат месо и после го ядат. Той знае, че дедите му са го учили, че огънят е опасен и за това всеки пламък трябва да бъде загасен веднага, а всяко сурово месо изядено на мига преди да се развали. Да живеят традициите...

15 000 пр Хр

Това е човек, който вярва, че добре опечените на огън врагове са наистина една добра храна и помагат на всеки добър човек, и дори жена и дете от семейството да поеме от тяхната сила. Онези, които отричат това и говорят за някакво уважение към духовете на враговете и тяхното заравяне се отказват от всичко завещано от дедите им. А то е, че никой не може да те спре да ядеш враговете си, дори вождът. Да живеят традициите.

10 000 пр Хр

По това време консерватор са наричали човек, който отказва да се пресели от родната пещера и да си направи колиба или поне калена къща в зелената долина на два-три дни път, защото той знаел, че духовете на предците-пазители обитават само и единствено Пещерата. Да живеят традициите!

5000 пр. Хр.

В тия времена консерваторът е бил против засаждането на растения с цел ядене, понеже само ловът е една истинска и мъжка работа, с която човек може да нахрани наистина семейството си. За него, ония мерзки земекопачи, са само предатели, целящи да унищожат всичко, на което са крепят заветите на дедите му. Смърт, бой и да живеят традициите!

В следващата част ще се сблъскаме с консерваторите от Античността, които накрая предпочетоха тираните, монарсите, охлокрацията, императорите и дивите племена вместо демокрацията, а в Третата част ще говорим за религиозните консерватори в Европа, които за малко да ни превърнат в днешна Саудитска Арабия или поне Иран.

В Четвърта част ще стане дума за консерваторите по време на сложния колониален период и за онези консервативни тулупи, които са се съпротивлявали срещу правата на жените на всяка цена. В Петата част ще спомена, че дори и „европейски“ народи като балканските не могат да се самоуправляват ефективно днес и това най-вече се дължи на днешни „консерватори“ сред техните държавници, които искат да ги върнат назад към примитивния национализъм и първичния религиозен поглед към света, които в своята си същност са агресивни и неспособни да откриват приятели, а само да припознават врагове столетия наред...

Юрий Александров

Коментари