Ще излезем по-бързо от кризата само ако стимулираме свободния пазар


Покрай китайския вирус дори демократичните правителствата по света получиха неподозирана дори за тях власт алаКНР и вече съвсем влязоха в ролята си на един непоканен икономически регулатор, разпределящ много повече трилиони долари, отколкото преди няколко месеца. Тези ми думи не значат, че отричам мерките срещу коронавируса от медицинско естество. Те наистина са адекватни и ще продължат да бъдат такива още няколко месеца или години! Поне докогато умиращите от глад заради тях по света станат повече от починалите от самия вирус. Моля се на Ескулап, това да не се случи!

Вместо наливането на пари на данъкоплатците и заемни средства в безбройни програми, които държавата контролира, за да подкрепи един или друг бизнес и уж спасяването на работни места, може да се върнем към един прастар и изпитан принцип, който е работел винаги през последните 200 години в свестните държави: По-малката власт на правителството създава повече възможности за предприемчивите хора и естествено спомага за нарастването на техния брой. Тази по-малка власт може единствено да се осъществи чрез намаляване на притока от пари към управляващите.

Как може да се случи това ли? И как можем да избегнем част от настоящата и предстояща криза в страната ни? Предлагам няколко спешни мерки, които центристкото ни правителство едва ли ще има смелостта да осъществи:

1. Опрощаване на данъци за 2019 година, които всички юридически и физически лица регистрирани в Търговския регистър дължат. Това може да касае част от данъчните задължения за големите фирми до всичките за малките. Или най-добре еднакъв процент за всички.
2. Съкращения в държавната администрация с поне 20% и намаляване на заплатите там с около този процент.
3. Скоростно изграждане на действащо електронно правителство по всички нива на държавната пирамида. От министерствата до малките кметства.
4. Безлихвени кредити за стартъпи, били български или чужди. Поне двегодишно освобождаване от данъци и пенсионни осигуровки за тях.
5. Стесняване на пресилените лизенционни режими поне наполовина.
6. Спиране на всякакъв вид държавни субсидии за частния и държавен бизнес.
7. Забрана на внос на държавно субсидирани стоки от чужбина до края на годината.
8. Покриване на липсата на данъчни и осигурителни приходи през текущата и следващата година със строго определени външни и вътрешни заеми за поддържане на държавната администрация, социалните програми, пенсионната система, безлихвените кредити, докато държавата не стигне до момента отново сама да покрива разходите си.
9. Легализиране на разпространението и отглеждането на марихуана, която по принцип е по-безобидна от много разрешени дроги, но ще донесе неподозирани приходи в хазната и реално ще разруши бизнеса на няколко полумафиотски групи, особено в западната част на София и в големите областни градове.
10. Закриване на Българската банка за развитие и пренасочване към частни банки управлението на кредитите, които тя е раздала до сега. Организиране на търгове за банки-оператори на кредити отпускани с държавни средства.

Разбира се тези и подобни мерки в България само ще спомогнат за по-бързото ни възстановяване като икономика, но те не са панацея най-малкото, защото малката ни страна е зависима от външни пазари.

Юрий Александров

Коментари