Наглеци по време на чума

Чудни са висините, които може да покори човешката наглост. Чудни и дивни. Обикновено тя достига нови такива в дни на изпитания и трудности за обществото, когато хората са заети да гледат в една посока, а тя, наглостта ги изненадва изведнъж отзад, да ме извинявате. По същество тя е само едно повърхностно проявление на дълбоки атавистични чувства, които някои хора не могат да преборят у себе си и за това накрая те излизат наяве под формата на обикновена наглост.
 
Ето например големите земеделски арендатори и собственици поискаха от държавата регистрираните безработни да бъдат задължени да работят в земеделието. Наглост нали? Сякаш тези латифундисти живеят в едни други близки времена. Времена на задължителни бригади, на задължителни ленински съботници, на задължителни трудови мероприятия в помощ на ТКЗС-тата. Или пък са излезли от още по-далечни времена в които, когато ти дотрябва работна ръка, отиваш на борсата за роби и си купуваш, колкото искаш и колкото можеш да си позволиш.
 
Така и сега те искат да накарат държавата, да накара насила хората от борсата да им слугуват, само че не от робската, а от трудовата борса Предполагам, че безработните от градовете ще бъдат извозвани с камиони или влакове до нивите, а вечер ще бъдат откарвани обратно. Даже, за да спестят някои лев, новите робовладелци могат да им построят на място колиби, в които хората да спят и сутрин направо да започват работа, без да губят ценно време в път. Заплащането ще е естествено на минималната заплата, но когато им се удържи наем за колибите и храната, ще се окаже, че новите роби имат да дават, а не да взимат. Въобще липсата на елементарна цивилизационна култура в съчетание с алчността могат да родят без свян подобни наглости.
 
Другите, които проявиха и продължават да проявяват огромна наглост ден след ден са от Българската православна църква. Архиереите съвсем демонстративно отказват църквите в България да спазват хигиенни правила, които за други юридически и физически лица са дори задължителни. В страната ни бяха затворени театри, кина, музеи, галерии. Бяха отменени редица културни, научни и бизнес събития. В същото време БПЦ отказва съвсем нагло да затвори църквите дори и на Великден, когато се предполага, че около тях ще има известно струпване на хора.
 
Нещо повече. В редица медийни изяви високопоставени църковни служители твърдят направо опасни неща, изскочили сякаш от Тъмните векове, като например, че храмът е зона свободна от вируси или че заразата не може да бъде предавана чрез светото причастие. Ако подобни твърдения бяха разпространявани от обикновени граждани гешевската прокуратура отдавна щеше да ги разследва за разпространение на заблуждаващи твърдения, които могат доведат до смърт или увреждания. Църквата обаче никой не я закача, а това по същество е отказ на държавните органи да си свършат работата и то по време на епидемия, в която те доказаха, колко строги могат да бъдат към обикновените хора.
 
Така за кратък отрязък от време видяхме как, и онези които се грижат за храната за тялото ни, и онези които се грижат за храната за душата ни, не се интересуват от нашата свобода и здраве, а само от своята алчност и своето суеверие. И от ужасно опасните си и овехтели разбирания.
 
 
Юрий Александров

Коментари