Българската православна църква вече е опасна и за общественото здраве

Българската православна църква спи. Спи от векове насам и явно понякога се събужда, за да докаже за пореден път, че е загубила тотално връзка със съвременния свят. Събужда се в кратки мигове, когато изстрелва по някоя по-скоро присъща за Тъмните векове позиция. Събужда се, но не се пробужда. После се връща пак във вековната си кома и сънува пълни църкви и непросветен и „верен народ“ в тях.

Пореден пример за това е вчерашното разпореждане на българския Патриарх Неофит, според което по същество Църквата ни заявява, че ще продължава да извършва богослужения въпреки препоръките на здравните власти заради разпространението на коронавируса. Нещо повече. В заповедта категорично се заявява, че „светите тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве“?!

Е, науката още преди повече от век е доказала, че това не е така и Католическата църква например отдавна го е разбрала, но заспалите ни архиереи явно са решили да играят ва банк и да застрашат здравето на все по-застаряващите си енориарши, само и само да си довършат предшестващите Великден „молитвени последования“. И да раздават своите „свети тайнства“ срещу 20-50 лева на калпак.

Връщайки се в историята доста назад можем да видим, че най-големите възходи на християнството са били по време на масови епидемии, когато средния лумпен е тичал бързо до местната християнска църква, че да се изцели чрез причастие... и да се зарази. Лесно е да убиваш суеверието с ново суеверие. Това е стара християнска приказка. Днес православната църква на България само потвърждава това.

Това ли иска съвременната българска църква, манифестирайки откровено престъпни идеи? Или пък все още не е разбрала, че в света съществуват едни микроскопични вируси, които не се влияят никак вездесъщия им бог. Или пък, ако се влияят, то Той едва ли е толкова милостив, колкото го изкарват.

Интересно също е, че от БПЦ копират дословно разни решения на Московската патриаршия, но това си им е стара традиция, която едва ли може да ни учудва.

Ако вярват толкова в Бог, направо да си махнат и гръмоотводите от църквите... Смеят ли обаче :)

Юрий Александров

Коментари

  1. Въпросните 20-50 лв. са за тайнства, които не се извършват по време на Великия пост.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12 март, 2020 09:34

      За маслосвет се взимат пари по време на Великия пост.

      Изтриване

Публикуване на коментар