В Русия: Затвор и глоби за потребители харесали клипове в социалните мрежи

Публикувам мой превод на статията на Иля Варламов, поместена в блога му преди няколко дни. Много може да се разбере от този текст за състоянието на човешките права в Русия и как постепенно нещата там придобиват все по-тъмни краски. Повечето от посочените от автора пострадали граждани са съдени и разследвани по прочутия чл. 282 от Наказателния кодекс на Руската федерация. От година на година тези хора стават все повече и повече, като напоследък това, като че ли се превръща в държавен терор срещу собственото население. Познато...

Някои от изображенията и видеоклиповете, станали повод за съдебните репресии, публикувам тук, въпреки, че не са поставени в оригиналната статия, което е съвсем разбираемо предвид случващото се в Русия. Едва ли Варламов е искал да попадне в някоя изправителна колония, като ги пусне в блога си.

Оригиналното заглавие е „За какво ще ви затворят“. Ето и статията:

Навярно сте чували, че из цяла Русия преследват хора, за някакви картинки и коментари в интернет. Мнозинството пропуска тази информация покрай ушите си, защото на вас ви се струва, че това не ви касае, че не правите нищо лошо… Докато в 6 сутринта на вратата ви позвъни следовател с постановление за обиск.

Искам да ви разкажа само за няколко случая, по които хора са разследвани и съдени по образувани срещу тях дела. Знайте, че всеки от вас може утре да бъде обявен за екстремист и да бъде изпратен в затвора. За невнимателен коментар, за лайк или споделяне… 

През 2015 г. жителят на Толиати Константин Голава е обвинен в подбуждане на етническа омраза по чл. 282 ( подбуждане към ненавист или вражда). Основание за обвинението стават демотиваторите, които той публикувал в личните си страници във Фейсбук и „ВКонтакте“. Еспертите по делото обявяват, че тези публикации съдържат признаци за унижаване на достойнството на „руските граждани на Русия“. Константин не дочаква присъдата по делото, а заминава за Швеция, където поисква политическо убежище.



През 2016 г. 20-годишният жител на Москва Евгений Корт е осъден по чл. 282 за картинка, което той запазил на страницата си във ВКонтакте. На нея са изобразени две фигури, едната от които прилича на Пушкин, а втората на Тесак (съвременен руски лидер на неонацистко движение).


Съдът счел, че действията на Евгений (а именно запазването на снимката) били обществено опасни и го осъдил на една година лишаване от свобода в изправителна колония.

През януари, тази година, е заведено дело по чл. 282 срещу жителката на гр. Владимир Виктория Любова. Повод за това дала репродукция на картината на Вася Ложкин „Великата прекрасна Русия“, публикувана на нейната страница във ВКонтакте. И това не е първото дело срещу Виктория.


Между другото, наскоро Новосибирският областен съд отмени решението на районния съд за признанието на картината за екстремистки материал.

„СПЧ помог художнику Васе Ложкину отменить в Новосибирском областном суде решение районного суда о признании его картины «Великая прекрасная Россия» экстремистским материалом. В процессе участвует член СПЧ Ирина Киркора. Дело возвращено в суд первой инстанции.

— Mikhail Fedotov (@MikhailFedotov) August 14, 2018

(СПЧ - Явно става дума за Съвета по правата на човека към руския президент. Явно съдът чака намеса свише, за да вземе логичното решение. Бележка на преводача.)

Половин година преди това на Виктория се наложи да престои 3 дни в ареста, защото съдът я призна за виновна за публична демонстрация на нацистка символика. Става дума за фотоколаж на нейната стена във ВКонтакте, в който Путин е изобразен в нацистка униформа на фона на свастика.


Някъде около това време казанската активистка Олга Заятдинова е обвинена в екстремизъм. Миналата година тя завежда дело срещу кадетското училище-интернат „Кузнецов“, защото не харесала факта, че синът ѝ е заставен да изучава татарски език там. В последствие тя губи делото, но в социалните медии се разгаря гореща дискусия на тази тема и някои потребители на ВКонтакте започнали да я заплашват. Една вечер обаче, нейният син влязъл в нейната страница и започнал да отговаря на оскърбленията с оскърбления. Някакъв юрист обаче подал сигнал за това в прокуратурата и сега Олга я съдят за разпалване на етническа омраза.

На 12 февруари 2018 г. пък Възкресенския градски съд осъжда на 18 месеца в колония активиста от Коломна Валентин Соколов. Съдът го признава за виновен по чл. 282. Следствието настоявало, че Соколов е споделил на своята страница в „Одноклассники“ снимка „която възбужда ненавист спрямо руснаците“, а на страницата си във „Фейсбук“ два клипа с расистки характер.

Самият активист казва, че в „Одноклассники“ той действително е репостнал снимката, но ѝ е дал негативна оценка, пишейки под нея: „Колко трябва да си упорит, за да изповядваш такава ерес. Или съзнателно го разпалват. Страшно е да се чете“. Същевременно при репоста на снимката, тя се е запаметила в папката „Разни“, но вече без неговия коментар, така че следствието решило, че именно Соколов „разпалва“ ненавист. Що се отнася до двата клипа във Фейсбук, то те били публикувани във фейк страници, създадени от някой друг и нямащи нищо общо със Соколов.

През март, 2018-та Московския областен съд намали присъдата на Соколов на 8 месеца в изправителна колония. Между другото, активистът има четири деца, но никой от съдиите не се трогна от този факт.

Според Соколов, наказателното дело против него е свързано с неговата гражданска активност в Коломна и Воскресенск. Той се бори против изграждането на завод за изгаряне на отпадъци и разширяването на сметището „Воловичи“. Когато той решил да се кандидатира за депутат в Московската областна дума, в началото бил призован на разпит във ФСБ (Федерална служба за сигурност -наследникът на КГБ), а след това извършили и обиск в дома му.

На 8 август Соколов излиза на свобода. Съдът в град Алексеевка (Белгородска област) му назначава тригодишен надзор и забрана за посещаване на масови мероприятия.

През април 21-годишният Михаил Ларионов от Велики Луки бе осъден на 2 години условно за оскърбление на руския народ по време на онлайн-играта World of Tanks?! Няколко участници, в това число и Михаил, решили да изтролят включилата се в играта жителка на Крим, като се престорят на украински националисти, ненавиждащи Русия и руснаците. Съдът не оценил шегата и образувал дело по чл. 282.

На 8 юни е образувано наказателно дело по чл. 282 срещу сътрудника в Института по езикознание към Руската академия на науките Алексей Касян. Според следствените органи той публикувал в LiveJournal пост, който подбуждал към омраза спрямо азиатците и кавказците, както и към групи от лица по национален и религиозен признак.

Домът му е обискиран, а неговата приятелка е разпитвана и проверявана „за съучастие в престъпление“. Самият Касян по времето на обиска не е бил в дома си, тъй като бил заминал извън Москва, за да чете лекции. Лингвистът счита, че обискът е свързан с неговата деятелност в „Диссеропедия журналов“. Там той критикува ислямизацията на Русия по времето на управлението на Путин и поведението на кавказците в градовете на страната, използвайки таговете „ХроникиТолерантности", "РелигияМира" и "ХватитКормитьКавказ".

В момента в Следствен изолатор №1 в Грозни се намира 24-годишният Ибрахим Янглубаев, против когото е образувано дело по чл. 282 . Според следователите той подбуждал ненавист към „руските военнослужещи“, публикувайки в социалните мрежи снимки на мирни жители, убити в хода на Първата и Втората Чеченска война. В ареста Ибрахим получава пристъп на апендицит, но началникът на медицинското звено там го обявява за симулант, и повече от седмица му отказва хоспитализация. В резултат на това, операция му е извършена едва на деветия ден и в момента младежът е застрашен от сериозни усложнения. Нещо повече – веднага след операцията той е затворен отново в килия, като са му отказвани и лекарства.

В началото на юли бе заведено дело по чл. 282 против лекар от Хабаровския край. Той лайкнал картинка в „Одноклассники“, на която било написано пожеланието „смърт и позор“ за руснаците отиващи в Украйна, „за да убиват братя-славяни“ там. След неговия лайк картинката се появява автоматически в неговата страница и сега той е обвинен в разпространение на екстремистки материали и подбуждане към омраза спрямо лица от руска националност.

Освен това има и едно нашумяло дело против жителката на Барнаул Мария Мотузная, за което тя разказа в акаунта си в Туитър. Мария е обвинена по чл. 282 за съхраняване на своята страница във „ВКонтакте“ на меми. Съдебната експертиза открива в тях „признаци за „унижение за представителите на негроидната раса“ и „пропаганда на превъзходството на европеидната раса над негроидната“. Нейните банкови сметки са блокирани, името и е прибавено в регистъра на действащите терористи и екстремисти, а на самата нея съдът определя задържане „подписка“. Т.е без право да напуска града по местоживеене. На 6 август се състоя първото заседание на съда по нейното дело. Ето и някои материали, представени от експертите по нейното дело:



Има още една история от същия град. Този път жертвата на чл. 282 става 19-годишния Даниил Маркин. Той е обвинен в унижение на достойнството на християните, заради съхранени на неговата страница във „Вконтакте“ меми на религиозна тематика. В това число там се намира картинка с изображение на главния герой от сериала „Игра на тронове“ Джон Сноу в образа на християнски светия. На нея е написано: Джон Сноу возкресе!“ - „Воистину воскресе!“


Между другото, като потърпевши по делата срещу Мария Мотузная и Даниил Маркин в съда встъпват едни и същи хора. Това са Даря Исаенко и Анастасия Битнер – две студентки от алтайския филиал на Руската академия по народно стопанство. Те пишат в заявленията си до прокуратурата, че картинките на Мария и Даниил оскърбяват техните религиозни чувства: „ Аз почувствах някаква ненавист и неприязън, които се предаваха чрез изображенията и текста“.

Днес (14 август 2018 г.) на площада на Свободата в Барнаул в 18.30ч. местно време започва протест под надслов „За свободен Интернет“, организиран в знак на протест срещу съдебните дела образувани срещу Мотузная и Маркин и серия други граждани...

На 1 август, тази година, в Екатеринбург бе образувано наказателно дело по чл. 282 против лидера на езическото сдружение „Схорон еж Славен“ Владимир Серга. Повод за това става споделяне на материал на страницата му във „ВКонтакте“, което Серта е направил през 2016 г. На 26 юли 2018-та в дома на езичника е проведен обиск, по време на който освен техника и дискове, са иззети древни руни и знаци.

Серга смята, че истинската причина за образуването на наказателното дело е конфликтът на неоезичниците с Руската православна църква. През лятото на 2016 г. православните енориарши в Нижни Серги в Урал се оплакали в прокуратурата от „вещерските“ обреди, извършвани на древно капище на бог Перун.

Днес на Серга е определена подписка и не може да напуска градът, в който живее, докато тече следствието срещу него.



В Томск Следственият комитет се канел да образува наказателно дело срещу 36-годишния археолог Александър Илин. В края на юли му се обадил следовател, който му съобщил, че на страницата му във „ВКонтакте“ са открити „екстремистки изображения“. Той предложил на археолога да признае своята вина и се канел да огледа неговата квартира. Илин отказал и на 3 август го извикали в Следствения комитет на разпит.

Там Илин пристигнал с адвокат. Изяснило се, че следователите се интересуват от запазените изображения и коментари от 2013 г., които според тях оскърбяват вярващите. Археологът отказал да дава показания, позовавайки се на чл. 51 от Конституцията. Първоначално следователите заявили, че ще извикат на разпит и съпругата му, но впоследствие се отказват от образуването на наказателно дело по чл. 282.

Да бъдеш глобен или осъден може и за публикация на неправилни песни. През 2013 г. жителят на град Онега бил глобен със 1000 рубли за това, че публикувал на своята страница във „ВКонтакте“ клип на групата „Психея“ със заглавие „Убей мента“. През 2014 г. по същата причина е глобена и жителка на Воронеж.



През март жителят на Севастопол Алексей Шостакович получил 11 денонощия арест за публикация във „ВКонтакте“ на две песни на групата „Ансамбль Христа Спасителя и Мать Сыра Земля“, които са определени за екстремистки от властта. През същия месец 19-годишен жител на Златоуст, който също репостнал забранена песен бил осъден на 2 години лишаване от свобода условно.





Такива дела са стотици из цяла Русия. И тяхното количество расте от година на година. Вижте и статистиката по наказателните дела:

- За подбуждане към ненавист през 2016 г. са осъдени 502 души, а през 2017 г. -571
- За призиви към насилие през 2016 г. -143 души, а през 2017 г. - 170
- За призиви за сепаратизъм през 2016 г. -3, а през 2017 г. -8 души
- За реабилитиране на нацизма през 2016 г. -5 души, а през 2017 г. -8 души
- За оскърбление на чувствата на вярващите през 2016 г. -6 души, през 2017 г. -10 души

И това са само наказателните дела. Освен тях има и административни. За разпространение на екстремистки материали през 2016 г. са били постановени 1679 глоби и арести, а през 2017 г. -1846. За демонстрация на нацистка символика и символика на забранени организации през 2016 г. са постановени 1796 глоби и арести, а през 2017 г. те са 1665.

И така, през 2017 г. в Русия е имало 4278 административни и наказателни дела, причината за които са постове, лайкове, коментари, песни, видеоклипове, връзки към забранени сайтове и невнимателни реплики. Т. е. грубо казано през миналата година съдиите са осъждали, глобявали и арестували по 11-12 човека на ден.

Все още ли мислите, че това никога няма да ви сполети?

Превод с малки съкращения: Юрий Александров

Коментари

  1. Значи, правилна е констатацията на други блогъри, още не попаднали в ареста: от САЩ взехме стрелбата в училищата, от Китай интернет-цензурата, от Индия голямата разлика в стандарта между бедни и богати....

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар