Днешна Русия е по-опасна от СССР


"Къщата на троловете" в Санкт Петербург
Едно интервю на Thorstein Korsvold от норвежкия AldriMer.no с руската опозиционна журналистка Татяна Брицкая в мой превод Тя е поканена от Норвежкия съвет за мир, да присъства на дебат в Берген.

-Какво е да Бъдеш журналист в „Новая газета“?

-Ние сме една от малкото останали независими медии в Русия. И е много странно да бъдем такива – едни от малкото. Понякога това може да бъде опасно. Аз никога не мога да предвидя, какво ще се случи утре, ще можем ли ние да продължаваме да работим като журналисти. Правилата се променят непрекъснато. Но това е и доста полезно. Дава възможност да бъдеш наистина професионалист и да се занимаваш с критическа журналистика.

Вестникът, в който работи Брицкая –„Новая газета“ – е един от най-известните в Русия. В последните години режимът на Путин подчини пряко редица медии, а над други установи контрол чрез други способи. Това в частност важи за много големи вестници, а също и за най-големите телевизии. Но, във всеки случай, засега това не се отнася за „Новаа газета“. Още един похват на режима, разказва Брицкая, се състои в това, че да станеш привърженик на властта е лесно. А независимите, критикуващи режима медии и журналисти непрекъснато се сблъскват с проблеми, казва тя.

- Преди 15 години, когато започнах да работя като журналист, можех да избирам между много и различни медии. Днес всъщност остана избор само между журналистиката и пропагандата. Ако избереш последното, то всичко ще ти се получава по-лесно. Ще печелиш повече пари, ще имаш много приятели, кариерата ти ще се развива успешно и т.н. Но за нас, избралите професионалната журналистика практически всичко е наобратно. Нямаме приятели, парите са малко, затова и проблемите са много…. Но въпреки всичко има много радост. Защото знаем, усещаме всеки ден, че можем да променим живота на хората. А за мен това е най-важното.

„Новая газета“ се прояви, разобличавайки т.нар. „фабрики за тролове“ в Санкт Петербург и Москва. Вестникът разкри, как стотици хора работят само над това, да оказват влияние в дискусиите в интернет и социалните мрежи. Оттам се управляват и хиляди ботове, които бълват руска пропаганда. Често средствата, които използват са лъжата, провокацията и полуистината. А възможните цели са, да се сеят раздори, объркване, да оказват натиск върху хората или просто да разпространяват гледната точка на режима.

Антидемократическата деятелност е насочена не само срещу Европа и САЩ. Тези технологии се използват и вътре в самата Русия и те оказват влияние и върху политиката, и върху общественото мнение.

Това е инструмент. Необичайно ефективен инструмент. В Русия такива инструменти са особено ефективни в политиката. Цялото това хулиганско поведение, което наблюдаваме в много области- вътре в самата Русия, в дипломацията, в отношението на Русия към други държави. Това се случва навред. Не искам да разглеждам това, като действия насочени към подготовка за война. Но това е част от водещата се в момента информационна война.

- Как се измени отношението към Норвегия в руските медии напоследък?

- Още преди години за Норвегия се пишеше в общи линии като за екзотична и много богата страна. В статиите се пишеше много за вашия нефт и газ. Излизаха материали, че вие живеете по други правила. Например на много места се публикуваха мнения за Barnevernet (норвежката служба за закрила на децата). Пишеше се, че у вас хомосексуалните имат права и участват в обществения живот наравно с останалите. Всичко това предизвикваше интерес в Русия. Преди две години, след началото на войната в източна Украйна, настъпиха промени. И сега за Норвегия пишат преди всичко, като за член на НАТО. Утвърждава се и мнението, че Норвегия не обича Русия.

- И кой промени това?

- Това се отнася само за медиите ръководени от властите -големите телевизионни компании и други пропагандистки канали. Независимите и професионални медии се придържат към съвършено друга позиция. Там считат Норвегия за „конвенционална“ страна, настроена добросъседски. Тук няма никакви промени.

- Защо, според вас, са се променили мненията по този начин?

- Защото Норвегия защитава правата на човека, не признава анексията на Крим, подкрепя санкциите срещу Русия. Освен това норвежките власти привикаха на килимчето посланика на Русия, след като през 2015 г. руския вицепремиер се озова внезапно в Шпицберген, въпреки, че той е в санкционния списък на ЕС и Норвегия. Мисля, че това са основните причини, поради които Русия насочва пропагандисткия си апарат против Норвегия.

За разлика от много европейски експерти Брицкая не вярва особено в това, че Путин има някакъв дългосрочен план за сломяването на НАТО, имплантиране на проруски режими или анексирането на територии от съседни държави. Тя счита, че много хора на Запад забравят, че огромна роля във външнополитическото поведение на Русия играе ситуацията вътре в страната. Това може да се отрази и на отношението към Норвегия.

- Много пъти вече Руското посолство отправя критики по отношение на норвежки медии, а руски депутати отправиха заплахи, че ще употребят ядрено оръжие срещу Норвегия. Можете ли да кажете, че Русия провежда координирана кампания срещу Норвегия?

- Не, но пълните с ненавист изказвания станаха нова норма в руската дипломация. В този смисъл се случи връщане към традициите от съветско време. Не мисля, че това е насочено конкретно срещу Норвегия. Въобще Русия действа така – създава скандали, провокира и се опитва да създава хаос.

- Защо правят това? Виждате ли някаква връзка с доктрината на началника на Генералния щаб на Русия Валерий Герасимов, насочена към постоянно оказване на натиск, създаване на безпокойства и размирици в съседните на Русия страни даже в мирно време?

- Не съм уверена, че това е част от доктрината. Работата е в това, че скандалите в чужбина, а в руската преса те биват чудовищно преувеличавани, представят самата Русия в по-привлекателна светлина. Хората забравят за проблемите на страната си. Когато натискът и страхът се използват открито, Русия може и да изглежда силна. И това се случва навсякъде, не само по отношение на Норвегия.

- Иска ли руското ръководство напълно или частично да възстанови руската/съветската сфера на влияние?

Не, не мисля. Русия се промени, тя не прилича на старата Руска империя, нито на СССР. Заедно с това считам, че днешна Русия е много по-опасна, отколкото беше СССР.

Превод Юрий Александров
https://gledam.blogspot.com

Коментари