Св. Синод на БПЦ не събра сили да признае Македонската православна църква

Не знам, защо всички се радват толкова на решението на Св. Синод да се „застъпи“ пред останалите Православни Църкви за признаването на Македонската православна църква, след като, в края на краищата, нашите владики не признаха Охридската архиепископия за отделна Църква!? Измъкнаха се отново с канонични витиевати правила. Ясно е, че църковния канон не позволява едно такова самостоятелно българско Признание и е ясно, че това може да доведе до обявяването на БПЦ дори за схизматична, но, по-дяволите (мда, вмествам дяволи и Св. Синод на едно място), нашите днешни владики не събраха куража на предците ни, когато преди 145 години ония големи хора се събраха и противно на всякакви православни догми и султански правила обявиха българската Църква за независима от Цариградската фанариотска Патриаршия.

След няколко месеца е обявена Схизмата и нашата църква по същество е отлъчена от Православния свят в продължение на 73 години.... Защото просто си е позволила да се обяви за независима...

Днес обаче владиките не събраха куража да продължат делото на предците си, забравяйки, че в онова далечно време нямаше, кой да ни помогне на нас, но днес ние можем да помогнем на братята си, макар и наричащи се с друго име. А нали на това ни учи Христос!?

Юрий Александров

Коментари