Превратът, който създаде Империята на Злото

Ако взема да преповтарям събитията довели до болшевишкия преврат в Русия, рискувам досадя на знаещите историческите събития, а на незнаещите препоръчвам да не четат долния текст, защото, така или иначе, това не би трябвало да ги интересува…

На днешния ден преди век въоръжени болшевики свалят временното правителство на просъществувалата едва 7 месеца Руска република и така започва период донесъл страдания и тирания на ужасно много народи по света. И докато превратът минава почти безкръвно, океаните от кръв, който той предизвиква в Русия, а впоследствие и по света, са невиждани дотогава в световната история.

Ако не броим седемте месеца на временното правителство, болшевишкият октомврийски преврат по същество е една замяна на един авторитарен монархически режим с тоталитарен идеологически такъв. Царският режим обаче не може да достигне никога мащабът на червения терор, който не спира през цялото съществуване на Съветска Русия.

Още при своето образуване новата държава, наречена СССР, има вече зад гърба си натрупани престъпления срещу гражданите си, на които може да завиди и един Чингис Хан. Избити са милиони – разстреляни, обесени, заколени, уморени от глад. Други са затворени в лагери в Сибир, където повечето от тях намират смъртта си. Милиони бягат от ужасите, търсейки спасение на Запад. Конфискува се собствеността на хората и те са превърнати в чиста проба роби. Установява се диктатура, невиждана дотогава по света – всеки който има смелостта да ѝ се опълчи бива премахнат, като част от една кървава стратегия за унищожаване на всяка форма на съпротива. По същество гражданите нямат основни права, като свобода на словото, свобода на сдружаване, свобода на придвижване, свобода да избираш управниците си, свобода на протест.

И макар, че с цената на робски труд и терор болшевиките успяват да побутнат Русия напред в индустриалното ѝ развитие, то в общественото си развитие руския народ се връща поколения назад. Последиците от това могат да се видят дори и днес в една вече не комунистическа, но пълзящо фашизираща се Русия.

Преди и след края на Втората световна война, Съветската империя успява да колонизира и огромна част от Източно европейските страни, където се установяват марионетни тоталитарни правителства по руски образ и подобие. По-късно това се случва и в страни в Латинска Америка, Африка, Азия, където е „изнесена“ революцията. В тези страни свободата на гражданите е отнета по подобие на тази в СССР и създаден подобен репресивен апарат, който поддържа властта на червените сатрапи чрез кървав терор.

За радост на света, и най-вече на Европа, Съветска Русия се срути, защото се оказа колос на глинени крака. Нито общественото ѝ развитие, нито икономическото ѝ позволяваха целият този безумен експеримент да продължи. Трудно е да третираш гражданите си като крепостни, да тъпчеш достойнството им, да ги затваряш, да ги убиваш, да ги държиш в постоянен дефицит на стоки от първа необходимост и да си мислиш, че всичко това може да продължи вечно.

Естествено за края на комунистическия държавен терор най-голяма заслуга имат Западните свободни страни и най-вече САЩ, които успяха чисто икономически да катурнат Империята на Злото. Това обаче стана благодарение на твърди лидери, като Роналд Рейгън и Маргарет Тачър, които не се поддаваха на съветските шантажи и заплахи, твърдо отстоявайки ценностите на свободните общества.

Днес обаче не трябва да забравяме, че в Русия отново се заформя диктатура, която макар и по-мека от комунистическата си предшественичка е също толкова войнствена и ненавиждаща либералната държава колкото нея. Ако към това се добавят и насажданите от държавните медии национализъм и реваншизъм, както и нападенията срещу по-малките и съседи, то Русия става наистина опасна. А на такава опасност може да се противопоставят само истински лидери на Западния свят, каквито днес, за съжаление не се виждат.

Но още от времената на гръко-персийските войни демократичните държави са доказали, че в период на изпитания са способни да мобилизират неподозирани сили. За изненада на всички тирани. Били те персийски сатрапи, европейски националсоциалисти или азиатски комунисти.

Юрий Александров
https://gledam.blogspot.com

Коментари

  1. Светът щеше да е друг, ако не се беше случила тази революция!!! Със сигурност по-добър

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар