Неадекватният кмет на Елин Пелин забрани Хелоуин отново

Винаги съм се чудел, докъде може да достигне арогантността и провинциализма на властимащите българи и винаги някой от тях е успявал да ме изненада с покоряването на нови висини на политическата Неадекватност.

Този път това е издигнатият от ВМРО кмет на Елин Пелин Ивайло Симеонов, който забрани за втора поредна година честването на детския празник на територията на детските градини, училищата и читалищата в общината и въобще всички общински сгради. Това е същият кмет, който преди време изгони от града едно сирийско семейство, потърсило убежище в общината.

Според кмета празникът пречел на честването на Деня на народните будители. И децата не знаели, защо почиват на 1 ноември, представете си!

Явно патриотарът-кмет смята, че с една неадекватна заповед ще наложи мухлясалия си мироглед на децата, за които това е един от най-веселите маскарадни празници през годината. Естествено, че няма да успее, защото малчуганите едва ли подозират за неговите политически съображения. Те просто искат да се повеселят и поиграят и се надявам, че родителите им ще осигурят по някакъв начин протичането на тържествата, които нахалният кмет иска да спре. Освен това кметът явно не знае, че не е негова работа, възпитанието на малките българчета в патриотизъм, а на техните родители.

Кметът забравя, че целенасоченото противопоставяне на един чисто купонджийски празник на Деня на народните будители си е живо морално престъпление. То цели единствено да покаже на всички ни, че в България съществуват едни вечно намусени и сериозни чичковци, които държат във всеки празник да има образователен, родолюбив или християнски елемент. Сякаш не може да има детски празник, заради самата радост, която доставя, без да е обременен с някакви лозунги и рецитации?

Въобще всяка година в навечерието на Хелоуин се засилват крясъците от определени кръгове срещу него. Православни фундаменталисти го определят, че не е християнски, а езически. Национал-популистите пък го обвиняват, че не е български, а внасял чужда култура у нас. Моралистите го сочат с пръст, като клоунада и неучещ на нещо смислено децата. Въобще Хелоуин днес е забранен в някои региони на Русия, в Северна Корея, както и в много ислямски държави. Това говори достатъчно.

Странно е, откъде се събира толкова злоба и ненавист към един празник, който е загубил отдавна езическите си келтски корени и се е превърнал просто в ден за забава на всички деца по света. Нищо повече.

Най-странното пък е, че днес, из някои нормални страни в света, се надигат гласове за забрана на Хелоуин, но не заради ксенофобска ивайлосимеоновска омраза към него, а точно обратното. Политкоректните леви либерали искат празникът да бъде свален, защото накърнявал чувствата на онези, които не го празнували…

Така най-тоталитарните власти по света, национал-популистите и религиозните фундаменталисти най-сетне успяха да достигнат до едни позиции с левите политкоректници поне по един въпрос – забраната на един детски празник.

Юрий Александров
https://gledam.blogspot.bg/

Коментари

Публикуване на коментар