Проблемът Каталония или чака ли я Испания нова гражданска война


Разпространение на каталонския език в Европа.
Вижда се, че той е основен език освен в Каталония
и в други две области на Испания
 - Валенсия и Балеарски острови
Знам, че трябва да съм на страната на Испанското правителство в спора му с каталонците, защото инстинктът ми за самосъхранение ми говори това, пък и винаги съм бил привърженик на един глобален свят, а не на разцепен на измислени групи от нации, народи, племена, религии... Всичко това е носело на човечеството само омраза, войни и пак омраза, и пак войни. И като гледам съвременния свят, ще носи още омраза и войни.

Но пък моите принципи ми крещят и ми чукат по главата, че всеки народ има право на самоопределение, щом един път е решил това, даже това да е проява на върховна глупост. Как да обясниш на каталонците, че не можело да имат собствена държава, защото това го пишело в някаква си Конституция, а пък според международните закони португалците например можело, щото имали държава от ‘бем ти време и по някакво стечение на историческите обстоятелства не са част от Испания? А каталонци и португалци са почти еднакво на брой.

Отвратително е, за една демократична държава да заплашва, да праща полиция срещу мирно протестиращи, да бие гражданите си, водачите ѝ да се държат арогантно по медиите, да арестуват лидерите на искащите независимост.

Да, Законът е важен, но когато той нарушава основни демократични постановки е един счупен закон. Защото Законът в едно демократично общество се прави заради хората, а не заради властта. Законът трябва да защитава малцинствата от опитите на мнозинството за ограничаване на правата им. Заради това революции са правени и, за съжаление, ще се правят.

Прави доста неприятно впечатление, че напоследък испанските централни власти спряха да използват в своята лексика по каталонската тема думата „демокрация“ и я замениха с думата „закон“, безкрайно и безкрайно повтаряйки, че „законът“ трябвало да се спазва на всяка цена. Това е така, защото централната власт всъщност няма цивилизационни аргументи, които да оборят местното правителство, а само чисто юридически.

Друг въпрос е, че референдумът беше невалиден, не заради испанския антидемократичен върховен закон, а заради това, че при него нямаше гаранция за честен избор и в това местните каталонски власти много сгрешиха. С това само се изложиха ужасно и дадоха легитимност на част от аргументите на кастилците. Но, така или иначе този въпрос вече е поставен и ако някои политици си крият главите в пръстта, то ще е още много малко време.

Едно, обаче, не излиза от главата ми покрай католонския случай. Помня, как преди години, когато Югославия тръгна да се разцепва на съставните си части в началото на 90-те, всички държави в тогавашната ЕИО и всички световни велики сили, вкупом застанаха на позицията за запазване на целостта на тая измислена балканска държава. Последващите събития показаха, че тяхната подкрепа само вдъхнови управляващите в Югославия сърби да започнат една война на геноцид срещу останалите народи, довела до стотици хиляди невинни жертви.

Днес европейските лидери подкрепят отново централната власт в една многонационална държава, в която една 7-8 милионна нация иска да бъде независима. Явно близкото минало се повтаря, но никой от европейските лидери не се е поучил от него. За баските и галисийците не е тук мястото да говоря. Те са още по-различни от испанците, отколкото каталонците.

Броени часове остават, за да видим, как ще постъпи всяка от страните и дали цялата тая галимация няма да доведе до втора гражданска война в една страна, в която естествената страст на хората се трансформира успешно в последното столетие от патриархалност, религиозен консерватизъм и подозрителност в откритост, сърдечност и отзивчивост. Обратният път обаче е възможен. А той е доста по-кратък от изминатия до сега.

Юрий Александров

Коментари

  1. Вече си мисля, че подобна раздробеност не пречи на глобализма по принцип /Каталуния не желае да е вън от ЕС/. Друг е въпросът, как е по лесно да управляват народите бюрократичните чиновници. В Дагестан и сталинският почин бил да съберат всички етноси в един-два града, за да се превърнат в едно цяло. Свидетели на събитията казват, че ефектът бил обратен и всяко езиково различие се пропагандирало като различен етнос. Странно нещо са народите :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, предполагам, че това не пречи на глобализацията никак, стига да не е някаква антиглобалистка неграмотна простотия. И да, наистина странно нещо са народите... :)

      Изтриване

Публикуване на коментар