Мазната пяна на обществото започна да заплашва журналисти и публично

Все си мислех, че вече никой от управляващите не може да ме учуди, каквито и поредни глупости да сътвори, но един депутат и един вицепремиер ме опровергаха преди часове.

Първо депутатът Антон Тодоров си позволи публично да заплашва в телевизионен ефир журналиста Виктор Николаев:

"Много силни думи. Ще ви изядат хляба. Тя и вашата колежка беше тръгнала в такава посока, ама гледам -липсва столчето ѝ. За такъв въпрос, аз ако съм шеф в телевизията, уволнявам".

Тази думи, израз на някаква невероятна смесица от безсилие и арогантност, бяха произнесени след като водещия му зададе ироничен въпрос, дали решението за преговори за изтребители с „Грипен“ е взето от една шайка – брилянтна аналогия отправяща препратка към написаната преди 4 години от Тодоров книга със заглавие "Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите". Разбира се, написана преди да стане депутат от ГЕРБ.

Минути след депутата Виктор Николаев получи други заплахи. Този път те бяха отправени от вицепремиерът Валери Симеонов при разговор за скандала с хасковският „Дриим тиим“ на Добрев. Симеонов, така се беше захласнал в хвалене на ГЕРБ, че прекрачи накрая границата и притиснат от водещия почна да се изпуска. На няколко пъти намекна за напусналата колежка на журналиста (Ани Цолова, която се „премества“ в друго предаване), за празния стол до него, за трудовия му договор и дори попита къде работели роднините на водещия и не са ли ползвали те неговите протекции за да постъпят на работа.

Признавам си, досега си мислех, че подобни заплахи се отправят обикновено в частни разговори, като израз на един държавно-обществен модел, при който държавата се ръководи не по установения от Конституцията начин, а чрез решенията на няколко национални олигарси, техните слуги и стотина зависими или полусвободни подолигарси по места (и те със слуги). Една от многото характеристики на този модел е, че устите на свободните журналисти биват запушвани, когато вземат да бъдат прекалено любопитни и нахални.

Този архаичен модел, разбира се, съществува, защото има, кой да го крепи – една маса от индивиди, готови да правят компромиси със съвестта си, да променят принципите, възгледите си, да мишкуват, да се подмазват, да преминават през трупове по пътя си нагоре към властта. Обикновено тази мръсна пяна изплува на повърхността под формата на политици (но не само), а пък избирателите са неспособни да носят греблата, с които могат да я оберат и изхвърлят на боклука. Затова и пяната става и все по-нахална.

Хора като Антон Тодоров обаче са от най-гнусния тип пяна. Мазна, лепкава и смърдяща. Доскоро критикуваше (макар и справедливо) където свари ГЕРБ и Бойко Борисов, а днес е един от най-дейните депутати в парламентарната им група, че и се спряга да оглави комисията по досиетата. Това е един гнусен пример, докъде може да стигне човешкото племе в гонене на постове, а също и показателен пример за мисловната недостатъчност в една партия, която приема такъв тип хора в парламентарната си група.

Другият, който заплаши Виктор Николаев е заместник министър-председател на Република България и макар заканата му да не беше толкова директна, тя представлява заплаха към остатъците на демокрация у нас именно, защото идва от такова високо място – нещо, което нито един овластен човек в една демократична държава не може да си позволи.

Валери Симеонов също е от онази тип мазна политическа пяна, задушаваща българското общество. Националистическите му възгледи са опасно близки до национал-социализма и фашизма, а популисткото му говорене го правят идеален кандидат за дуче или поне фюрер. В тази си роля се прояви, когато спираше баби на границата и ги лишаваше от конституционното им право да гласуват, и когато се правеше на овластен шут по черноморските заведения, и когато защитаваше страстно ГЕРБ, тъй както и Бойко не го е правил.

Нещо повече, щом се докопаха до властта, Патриотите начело с Валери набързо забравиха щедрите си и неизпълними обещания към избирателите, прегърнаха НАТО и ЕС и отсвириха пенсионерите и дребния бизнес. Отсвириха даже лумпените гласували за тях.

Е, след подобни действия и говорения, какво можехме да очакваме още от тия двамата? Една публична заплаха към журналист си е напълно в реда на нещата… Щото вече не виждат смисъл да се крият.

П.П. Сега гледам, че депутатаът се извинява на Виктор Николаев. Много е добър в пируетите. Дори от ден на ден все повече надобрява. Преди казваше едно и си променяше мнението едва след две-три години, сега промяната настъпва след броени часове.

Юрий Александров

Коментари